Šport
236 ogledov

Knapovski derbi tokrat z dodatnim impulzom

Kamnita Tocida navijači Rudar Trbovlje NK Zagorje stadion Rudar zasavski derbi Anže Petkovšek
Prvi obračun trboveljskega Rudarja in Zagorja v tej sezoni 3. SNL - center je na sporedu v soboto v Trbovljah. Gostje se borijo za sam vrh lestvice, tako da je tokrat v igri še nekaj več kot le lokalni prestiž.

Srečanje Maribora in Chelseaja v Ljudskem vrtu je bilo v teh dneh v središču pozornosti med vsemi ljubitelji nogometa na sončni strani Alp, v Zasavju pa je vsaj toliko pozornosti namenjeno tudi prihajajočemu lokalnemu derbiju med trboveljskim Rudarjem in sosednjim Zagorjem.

Čeprav gre za tretji rang tekmovanja ima dvoboj zasavskih rivalov prav poseben čar, za katerega skrbi prepletenost med prebivalci obeh mest in bogata zgodovina medsebojnih dvobojev. Tokrat je v igri še nekaj več, saj so Zagorjani trenutno drugi na lestvici s 25 točkami, štirimi manj od vodilne kranjske Zarice. Rudar je na petem mestu z 18 točkami. 

Zagorje je na dosedanjih enajstih tekmah doseglo kar 48 zadetkov, med vodilnimi šestimi strelci lige so kar štirje "proletarci". Najboljši strelec je Anže Krajnc z izjemnimi 17 zadetki, Nebojša Karamarković jih je dodal 10, Ivica Perić osem in Branimir Đokić sedem. Četa Roka Cirarja ima maksimalen izkupiček na gostovanjih, kjer je zabeležila šest zmag in kar 33-krat zatresla mrežo nasprotnika.

Raven adrenalina višja kot ponavadi

"Zame osebno ta tekma ni posebej drugačna od drugih, seveda pa je raven adrenalina malce višja kot ponavadi. Mislim, da je več napetosti in pričakovanja med privrženci obeh klubov, kot pa med igralci. Mi moramo gledati tudi druge tekme, čeprav bomo tudi z dvema zmagama težko osvojili jesenski naslov. Za nas je pomembna celotna sezona, ne le dve tekmi z Rudarjem. Naš cilj je še vedno prvo mesto, čeprav smo videli, da je Zarica zares močna ekipa," je dejal izkušeni vezist Branimir Đokić, strelec edinega gola za Zagorje v predhodnem 11. kolu, ko je na Mestnem stadionu gostovala vodilna Zarica (1:1).

Zagorje Rudar Trbovlje Mestni stadion zasavski derbi | Avtor: Saša Despot Saša Despot
"Sam sem v karieri že odigral nekaj teh derbijev. Pri Aluminiju smo imeli derbi z Dravo, pri velenjskem Rudarju pa s Celjem. Vendar pa moram priznati, da je ozračje pred zasavskim derbijem bolj naelektreno, kot pred omenjenima obračunoma," je dejal 30-letni Đokić, ki pričakuje težko tekmo. "Pričakujem bolj zaprto igro Rudarja, ker na tak način igrajo že celotno sezono. V primerjavi z lansko sezono so izgubili nekaj ključnih igralcev in zato težko verjamem, da se bodo z nami spustili v odprto tekmo, ker mi zelo dobro igramo v napadu, kar kažejo tudi naši rezultati. Najbolj pozorni bomo morali biti na prekinitve, zadeti pa znajo tudi iz protinapadov. To sta gotovo dva elementa, na katera bomo morali paziti," je zaključil Đokić, ki verjame v zmago svoje ekipe, čeprav ni želel napovedati natančnega rezultata.

2000 gledalcev za dodaten zagon

Rudar je na šestih domačih tekmah zabeležil štiri zmage ter po en remi in poraz, ob tem pa je prejel le štiri zadetke. Trboveljčani imajo tretjo najboljšo obrambo lige, a zelo težko dosegajo zadetke. "Šlo bo za zanimiv spopad, saj ima Zagorje najboljši napad v ligi, mi pa eno boljših obramb. Tekma bo gotovo dobra. Mi se moramo dobro postaviti na igrišču in odgarati v obrambi. Moramo zdržati v obrambi, če bomo zabili, bomo zabili. Zagorjane bo potrebno dobro paziti. So močni v igri po tleh, veliko pove tudi podatek, da so zabili 48 golov na enajstih tekmah. Toda tudi mi imamo svoje adute," je povedal Davor Rižner, mladi vezist Rudarja, ki je nekaj časa preživel pri celjskem Šampionu

"V dnevih pred tekmo zame ni nič drugače, kot pred drugimi obračuni, priprave niso drugačne. Toda ko prideš na stadion, kjer te gleda 2000 ljudi, so čustva veliko bolj intenzivna, kot na ostalih tekmah. Sam bom gotovo dobil dodaten zagon," je zatrdil Rižner, ki se je v letošnji sezoni znašel že na različnih igralnih položajih. "Sam s točko ne bi bil nezadovoljen. Pomembno je, da v derbiju ne izgubiš. Vendar pa si na domačem igrišču seveda vsi želimo tri točke in storili bomo vse, da jih dobimo," je še dodal Hrastničan, ki tako kot Đokić ni želel napovedovati končnega rezultata. 

Karamarković z dodatnim motivom 

Na klop Rudarja je po uvodnih dveh porazih sedel Eduard Navratil, nekdanji trener Zagorja, ki je nadomestil Rajka Jeršina. Zanimivo bo videti, na kakšen način bo Navratil, ki Zagorjane seveda zelo dobro pozna, skušal onemogočiti rivale, ki so na gostovanjih v izjemni napadalni formi. Rudar se na domačem igrišču seveda ne bo smel le braniti, čeprav je jasno, da na derbiju cilj upravičuje sredstva.

Pred letošnjo sezono sta se iz Rudarja "čez hrib" podala napadalca Perić in Karamarković. Slednji se s klubom ni razšel na najlepši način, tako da bo imel tokrat še dodaten motiv. "Ta tekma je zame zelo pomembna. Vse provokacije in žalitve ne bodo negativno vplivale name. Nasprotno, to me bo še dodatno motiviralo. Zavedam se, da bo tekma težka, toda verjamem v našo zmago. Končni izid? 1:3 ali 0:3 za nas," je dejal nekdanji napadalec Krke. V nasprotno smer kot Karamarković in Perić se je pred letošnjo sezono podal branilec Denis Bašić, a je šlo pri slednjem le za vrnitev v matični klub, v katerem je sedaj eden od stebrov obrambe.

Kamnita spet v polni zasedbi

rudar trbovlje zagorje | Avtor: DaB DaB
Tudi tokrat se obeta navijaški dvoboj. Združena trboveljska navijaška skupina Kamnita-Torcida, ki je na zadnjem derbiju štela precej več kot 200 članov, bo spet 12. igralec Rudarja. Tokrat bodo domači privrženci medse sprejeli tudi mladince NK Radeče in NK Laško, ki si želijo občutiti vročico knapovskega derbija.   

Izostali ne bodo niti zagorski Crazy Boysi, ki redno dajejo ton tekmam Zagorja. Igralci Zagorja so pred tekmo pozvali svoje someščane na derbi, saj bo v vročem vzdušju na umetni zelenici ob najstarejši pokriti tribuni na ozemlju bivše Jugoslavije vsak glas podpore še kako dobrodošel. Njihovemu pozivu se bo ob Crazy Boysih gotovo odzvalo več sto Zagorjanov. 

V Trbovljah se torej spet obeta nogometni praznik, ki ga bo spremljalo izjemno število gledalcev za tretjeligaške razmere. "Tekma z Zagorjani je vedno El Clásico, zasavski El Clásico (smeh, op. a.). Pričakujem težko srečanje. Glede na formo obeh ekip prikačujem kvalitetno, zanimivo in gledljivo predstavo. To bo prava tekma za zasavske ljubitelje nogometa," je dejal Vukašin Ristić, srbski pomočnik trenerja pri Rudarju, ki je že dodobra okusil zasavsko rivalstvo, odkar je prišel v Trbovlje.

Revirjem ostala le še ta tekma

Gre za derbi, katerega tradicija se lahko primerja le s prekmurskim dvobojem med soboško Muro in lendavsko Nafto. V širši športni javnosti dvoboj seveda ni tako odmeven kot rivalstvo med Olimpijo in Mariborom, a v Zasavju ta tekma še vedno pomeni veliko. Po zatonu skoraj vseh zasavskih prvoligašev in drugoligašev v kolektivnih športih je "knapovski" derbi edino srečanje v revirjih, na katerega se z nestrpnostjo čaka že vse od tedaj, ko je bil razkrit razpored tekmovanja.

V Trbovljah se nogomet neprekinjeno igra od leta 1922. Rudar je bil v svojih najboljših časih tudi del drugega ranga jugoslovanskega nogometa. V Zagorju se je nogomet začel igrati leta 1923, a je takratna kraljeva oblast klub kmalu ukinila, ker naj bi njihovi nogometaši reklamirali komunizem. V zagorski dolini se je nogomet spet začel organizirano igrati leta 1926.
 
Zagorje je bilo zadnjič del slovenske prvoligaške druščine v sezoni 2004/05. Zadnji prvoligaški zasavski derbi je bil odigran leta 1992 (0:0). Gre torej za skoraj 90-letno nogometno rivalstvo, ki pa ima seveda še globje korenine. Mesti je namreč že v Valvasorjevih časih ločila deželna meja med Štajersko (Trbovlje) in Kranjsko (Zagorje).
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.