Šport > Nogomet
402 ogledov

Vse od časov bivše Juge ...

NK Zagorje Rudar Trbovlje zasavski derbi pomlad 2016
1/10
Igor Zibelnik/NK Zagorje
Letošnji spomladanski zasavski derbi je razveselil navijače trboveljskega Rudarja, ki je prvič po osamosvojitvi Slovenije zmagal v Zagorju (1:2).

Zasavski derbi je bil na sporedu v zadnjem kolu 3. SNL - center in čeprav niti Zagorje niti trboveljski Rudar nista igrala več kot za lokalni prestiž, je bilo na zagorskem Mestnem stadionu znova zelo vroče. Do gostujoče zmage na derbiju je prvič po osamosvojitvi prišel Rudar in svojim navijačem tako podaril najlepše darilo za konec turbulentne sezone.

Kot bralci Žurnala sedaj že veste, ima rivalstvo zagorskih "proletarcev" in trboveljskih "knapov" dolgo brado, ki sega v čase 30-ih let 20. stoletja. Po drugi svetovni vojni pa vse do leta 1991 je bil Rudar skoraj vseskozi v nadrejenem položaju, živel je rang ali dva nad sosedi in beležil vidne uspehe. Trboveljčani so bili trikrat republiški prvaki Slovenije v letih 1972, 1974 in 1979, trikrat finalisti slovenskega pokala v letih 1954, 1955 in 1974, merili so se tudi v medrepubliški jugoslavanski ligi. 

Po osamosvojitvi so se zadeve hitro obrnile. Zagorjani so 14 od 25-ih let v samostojni Sloveniji preživeli ligo ali dve višje kot Rudar, rdeče-beli so tri sezone preživeli med elito, Rudar le eno. Ekipi sta se v zadnjih 25 letih eno sezono merili v prvi ligi (1991/92), šest let v drugi ligi (1993-99), eno leto v četrti ligi (2010/11), zadnje štiri leta pa igrata v tretjeligaški konkurenci. 

Na enajstih prvenstvenih tekmah po letu 1991 Rudar ni okusil zmage v Zagorju v nobenem rangu tekmovanja, enkrat je klonil tudi v Pokalu Slovenije. Na 13. uradni tekmi v samostojni Sloveniji pa so "knapi" le našli recept za uspeh, čeprav so jesenski derbi na domačem igrišču izgubili (1:2), pred letom dni pa so pri sosedih visoko klonili (5:1).

Lepa akcija odločila tekmo

Srečanje je bilo odigrano v vročem sobotnem popoldnevu (ob 15.30), a je kljub temu ponudilo nekaj dobrih akcij in obdobja živahne ter napadalne igre, podkrepljene z zasavsko borbenostjo. V prvem polčasu sta imeli obe ekipi nekaj priložnosti. Domači vratar Miha Gracar je moral dvakrat dobro posredovati, medtem ko so Zagorjani na drugi strani veliko poizkušali, a bili nenatančni. 

Rudar je povedel na začetku drugega polčasa. Rudarjev napadalec Sašo Ribič je preigraval ob desni stranski črti, vzdržal dvoboj z branilcem in lepo podal v sredino, kjer je bil na pravem mestu spretni mladi vezist Jan Sotenšek in poskrbel za delirij okrog 400 Trboveljčanov na tribunah.

Domači so brž odgovorili: Jaka Prašnikar je podal z leve, pred golom pa je bil najvišji 21-letni golgeter Ivica Perić, ki je mrežo zatresel z glavo.

Sledilo je obdobje odprte igre, ki je dobilo vrhunec z lepo akcijo v 66. minuti. Rudar je trikrat odigral "iz prve" na sredini, globinsko podajo je nato v kazenskem prostoru sprejel Ribič, žogo s peto odložil za vtekajočega Antonia Jurića, ta pa je z zunanjim delom stopala zatresel mrežo. 

Zagorjani so krenili v napad in do konca nanizali nekaj lepih priložnosti, toda bili so nenatančni, svoje delo pa je nekajkrat odlično opravil tudi Rudarjev čuvaj mreže Klemen Radić. Po koncu tekme so Trboveljčani s svojimi navijači slavili veliko zmago, nekateri navijači so spustili tudi kakšno solzico ob izpolnitvi dolgoletnega cilja. 

"Nismo odigrali najboljše tekme. Čeprav z igro nismo blesteli, smo si pripravili kar precej priložnosti in bi lahko tekmo obrnili v našo korist. Čestitke Rudarju, z borbeno igro si je zaslužil zmago. Hvala našim navijačem za vzpodbudo danes in skozi vso sezono," je po porazu dejal zagorski trener Anton Kurež in se tako v imenu ekipe zahvalil navijaški skupini Crazy Boys, ki je skozi vso sezono glasno stala za svojim klubom.

"Fantje so na tekmi garali in kljub nekaterim napakam ohranili disciplino skozi vseh 90 minut," je po srečanju dejal trener Rudarja Antonio Buovski. "Ta zmaga na tradicionalno težkem gostovanju je pomembna za naš klub, za naše navijače in osebno sem res zelo vesel, da nam je uspelo. Zagorjani so neugodna ekipa z dobrimi igralci, a mislim, da smo zmagali povsem zasluženo. Imeli smo veliko željo in lepo je bilo videti zadovoljstvo na 'trboveljskem' delu tribune."

Na vrhu najstarejši slovenski klub

Kljub vročemu spomladanskemu popoldnevu in dejstvu, da srečanje ni bilo pomembno za uvrstitev ene ali druge ekipe, se je v Zagorju zbralo več kot 1000 gledalcev.

Zagorje je kljub porazu ostalo v zgornjem delu lestvice, kjer je preživelo vso sezono. Na koncu so rdeče-beli zasedli šesto mesti z 38 točkami. Rudar si je sredi maja zagotovil obstanek, ob koncu sezone pa je vpisal deseto mesto z 31 točkami. 

V kvalifikacije za 2. SNL bo potovala Ilirija 1911, Ljubljančani so prvo mesto v 3. SNL - center potrdili z zmago pri odpisanih Jesenicah (0:3). AŠK Bravo je sicer slavil v Ivančni Gorici (1:2), a ostal za točko prekratek. V regionalno ligo je poleg Jesenic že izpadla ekipa Jezero Medvode, Žiri pa se bodo preselile v četrto ligo, če bo Ilirija neuspešna v kvalifikacijah.

Morda pa spet nekoč ...

Zagorjani so imeli na začetku sezone rahlo višje cilje, toda izguba številnih igralcev zaradi težjih poškodb (Anže Krajnc, Denis Nikolić), zimskih prestopov (Gašper Kurež) ali drugih okoliščin (Anej Kurež, Branimir Đokić) so botrovale h solidni, a ne bleščeči sezoni. Ena od svetlih točk Zagorja je bil napadalec Ivica Perić, ki je z 19 goli postal prvi strelec lige. "Seveda je lepo zabiti proti Rudarju, toda ob porazu gol ne pomeni nič. Vesel sem, da sem s tem golom postal prvi strelec lige, toda ta zadetek bi takoj zamenjal za zmago," je po srečanju dejal Perić, ki je gostom čestital za tri točke. 

Trboveljčani so sezono začeli katastrofalno in imeli po šestih kolih na računu zgolj eno točko, po menjavi trenerja in vrnitvi nekaterih igralcev pa se je ekipa stabilizirala in nanizala nekaj lepih rezultatov. "Zelo smo veseli te zmage za konec prvenstva, uspeli smo porušiti dolgoletno tradicijo. Odigrali smo pravo moško tekmo, vzeli tri točke in razveselili naše navijače, kar je najbolj pomembno," je vtise strnil trboveljski kapetan Damir Memišević.

V naslednji sezoni bosta obe zasavski ekipi tako nastopali v tretji ligi, že peto leto zapored. "Proletarci" in "knapi" so se srečali že v vseh tekmovanjih, z izjemo pete lige. Čeprav bi bile tudi v primeru igranja v najnižjem rangu tribune na derbiju najbrž lepo popolnjene, pa si nihče ne želi, da bi do tega prišlo. Zasavje si zasluži vsaj drugoligaša, glede na tradicijo in navijače pa tudi mesto med elito. Pa naj bo to Zagorje ali Rudar. Ali pa morda nekoč skupna zasavka ekipa, ki bi bila pomemben faktor v slovenskem nogometu ...

3. SNL - center, 26. kolo:

Zagorje - Rudar Trbovlje 1:2 (0:0)
Perić 52.; Sotenšek 50., Jurić 66.

Jesenice - Ilirija 0:3 (0:1)
Ivančna Gorica - AŠK Bravo 1:2 (0:0)
Brinje Grosuplje - Žiri 1:0 (1:0)
Kolpa - Šobec Lesce 0:3 (0:0)
Bled Hirter - Komenda 1:2 (0:0)
Jezero Medvode - Sava Kranj 1:3 (1:1)

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.