Slovenija
21 ogledov

Zaščita le krinka za garažo

Tržnica Saša Despot
Tržnica. Bo spomenik lokalnega pomena, ker je Janković prehitel Žigo Turka.

Arheološko najdišče na Vodnikovem, Ciril-Metodovem in Krekovem trgu, ki je zdaj začasno kulturni spomenik državnega pomena, bo od marca spomenik lokalnega pomena. Včeraj je namreč mestni svet potrdil osnutek odloka o zaščiti, marca pa bo imel na mizi še predlog.

S tem manevrom so na Mestni občini Ljubljana (MOL) prehiteli ministrstvo za kulturo, ki ga vodi Žiga Turk. Ta je marca lani z začasno zaščito ustavil projekt garaže pod tržnico. MOL je takrat vložila zahtevo za oceno ustavnosti in zakonitosti Turkove odločitve, a jo je ustavno sodišče zavrnilo.

Vse odvisno od raziskav

Opozicija je včeraj ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću očitala, da je s to zaščito le našel način, kako bo svoj projekt izpeljal. "Župan nima namena zavarovati arheološke dediščine, ampak le ustvariti razmere za svoje projekte," je dejala Mojca Kucler Dolinar iz NSi in dodala, da je edina rešitev za tržnico celostna trajna zaščita na državni ravni.

Na zavodu za varstvo kulturne dediščine so dodali, da bo gradnja garaže mogoča le, če bodo arheološke raziskave pokazale, da je "zemljišče možno sprostiti za gradnjo". Janković je o tem prepričan, saj je napovedal, da bodo z njo začeli takoj po marčevski seji, in zatrdil, da bo ta garaža "velika pridobitev za Ljubljano".

Komentarjev 3
  • feferon 08:52 12.februar 2013.

    Kolikor vem je ta problem rešljiv na preprost način. podobno kot se v Celju gradi sedanji Hofer na sistem pilotnih stebrov in predhodnem sondiranju zemljišča. Kar se pa ohranitve ostankov preteklosti tiče, je več škode v Celju naredila ljubljanska pizda, ...prikaži več, ki je pozidala objekt na katerem je ležalo bogato arheološko najdišče, kot pa vaš župan(pa naj si bo bel, rdeč ali južn)

  • heavyd 08:42 12.februar 2013.

    Ustavno sodišče razveljavi odlok države/ministra zato, ker je župan na pravi strani političnega spektra (kot sodišče). POŠASTNO! A imamo Slovenci sploh izbiro, da ne volimo za diktatorja? Bolje diktator (kar se kaže v okrevanju Slovenije) kot balkanski mafijaš, ki (kako ...prikaži več balkansko) blesti samo v kaosu.

  • kapibara 08:06 12.februar 2013.

    Največja pridobitev za Lj bo : ko bo ta banana nasmeh odstavljen od VSEH pravnih poslov...!! Do takrat pa odtujitev za vse PRAVE Ljubljančane+ SLO...!!