Slovenija
165 ogledov

Zaščita pred nadležnimi klici

<slovenija> 19.04.2009 telefoniranje, Hrvaska obala, turizem, ilustracija, Boštjan Tacol
Imenik. Dobra dva odstotka v imeniku vpisanih oseb vključila prepoved pred klici anketarjev.

Odkar Telefonski imenik Slovenije (Tis) omogoča zapis prepovedi klicev v raziskovalne in komercialne namene za naročnike vseh slovenskih operaterjev, se je za to možnost odločilo več kot dva odstotka vseh oziroma okoli 20.000 v imeniku vpisanih pravnih in fizičnih oseb. Ta možnost omogoča, da se uporabniki med drugim znebijo klicev anketarjev in prodaje izdelkov prek telefona. Uporabniki lahko izbirajo med prepovedjo uporabe svojih telefonskih številk samo za klice, ki imajo raziskovalen ali komercialen namen, lahko pa vključijo prepoved za obe vrsti klicev, kar je v imeniku označeno z različnimi simboli. Brezplačno prepoved klicev je mogoče izbrati ob sklenitvi naročniškega razmerja pri operaterju, obstoječi naročniki pa lahko spremembo kadarkoli javijo svojemu operaterju ali prepoved zahtevajo prek spletnega obrazca na spletni strani Tisa oziroma prek (e-)pošte.

Globe do 50 tisočakov

Neupoštevanje prepovedi klicev pomeni kršitev zakona o elektronskih komunikacijah, ki jo lahko prijavijo tako fizične kot pravne osebe. "Naročnikom svetujemo, da si zapišejo predvsem, kdo je klical, kdaj in zakaj," pravijo v družbi TSmedia. Za kršitve posameznikov in manjših podjetij je predvidena globa od 500 do 15.000 evrov, za srednje ali velike gospodarske družbe pa od 20.000 do 50.000 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.