Vizita za živali > Novice
1889 ogledov

Zaščita vrtnin in sadja pred pozebo

pozeba EPA
Z nekaj preprostimi ukrepi rastline še lahko zaščitite pred jutrišnjo pozebo.

Temperature bodo jutri zjutraj skoraj povsod padle pod ledišče. Pozeba bo lahko še obsežnejša kot lanska, zmrzal pa bo najbolj ogrozila plodovke, torej paradižnik, kumarice in bučke, ki pa so trenutno večinoma še v rastlinjakih oziroma toplih gredah. "V rastlinjaku čez noč prižgite kakšno nagrobno svečo. Mogoče se vam zdi smešno, vendar deluje," pravi agronom Drago Belec.

Priskrbite nagrobne sveče

Belec svetuje, da tudi vrtnine v rastlinjakih in toplih gredah pokrijete s kopreno, v manjši topli gredi bo zadostovala ena sveča, v rastlinjaku, velikem od 10 do 12 kvadratnih metrov pa prižgite dve do tri svečke. "Ta ukrep se dobro obnese pri intervalih, ko temperature padejo na 0 do -2 stopinji Celzija," še dodaja Celec.

"Čim več koprene, bolje bo!"

Vrtnine, ki so na prostem že vzklile, pokrijte z več plastmi koprene, svetuje Celec. "Koprene se razlikujejo po debelini. Če imate tanjšo, poletno, jih položite več. Tudi, če imate zimske, ne bo škodilo, če gredo pokrijete z več koprenami. Čim več, bolje bo." Pokrijte tudi krompir.

Kaj pa sadno drevje?

"Seveda je smiselno, da tudi sadno drevje ovijete v kopreno, vendar je vprašanje, ali je to pri večjih drevesih mogoče." Glede škropljenja z izvlečki alg in aminokislin Celec pravi, da gre bolj za preventivni ukrep, ki bo okrepil odpornost rastline, pred zmrzaljo pa je ne bo rešil. Predlaga pa, da rastline in drevesa z izvlečki alg in aminokislin poškropite, ko bo znova posijalo sonce in boste koprene odstranili.

Veliki sadovnjaki: oroševanje, zadimljanje in vetrnice

"Pri sadnem drevju so ogrožene popolnoma vse vrste, saj so že vse odcvetele in so torej v najbolj občutljivem času. Pomembna bo vsaka minuta in vsaka decimalka temperature," pravi Matic Novljan, inženir sadjarstva iz Kmetijskega inštituta Slovenije, ki se strinja, da bi bilo sadno drevje, ki ga imamo na vrtu, tam, ko je to mogoče, najboljše oviti v kopreno. "Večji pridelovalci si pomagajo s sitemi oroževanja, vendar oroševanje za tiste, ki imajo le nekaj dreves na vrtu in torej ne pravega sistema, ne pride v poštev. Oroševati je treba vse dokler se ledena obloga, ki nastaja ne zalčne odtajat, sicer z močenjem dreves naredimo še večjo škodo," dodaja.

Manjši sadovnjak: plinski grelnik

"Za tiste, ki imajo le nekaj sadnih dreves pridejo v poštev plinski grelniki, vendar le v primerih, ko gre le za nekaj dreves. Kurjenje na drva po drevesi bi zaradi širjenja dima odsvetoval."

Veliki sadjarji uporabljajo tudi sitem zamegljevanja pri katerem nastane moten oblak, ki preprečuje zmrzal ter sisteme vetrnic, ki prepihajo spodnjo plast, kjer se zadržuje mrzel zrak. Ena vetrnica prepreči pozebo na 4-5 hektarjih

dezurni@zurnal24.si

 

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.