Zdravje > Aktualno
17 ogledov

Zaščitite se z osmimi koraki

Defibrilator Profimedias
Z osmimi koraki se zaščitite se pred eno najbolj nevarnih bolezni, zaradi katere umre okoli 30 odstotkov ljudi.

Bolezni srca in ožilja so eden najpogostejših vzrokov smrti. Zato se sprostite, zmanjšajte sladkor in sol ter se dobro naspite.

1. Ne izogibajte se vsaki maščobi

Verjetno so vam kdaj svetovali, da se izogibate nasičenih maščobnih kislin in zamenjate maslo z namazi, ki so bogati z nenasičenimi maščobnimi kislinami. Glavni razlog za to je prepričanje, da bodo nasičene maščobe povečale stopnjo slabega holesterola v krvi, zaradi katerega se mašijo arterije in poveča tveganje za srčno kap.

Strokovnjaki niso enotni, do kakšne mere to zmanjšuje tveganje za bolezen. Nedavna analiza ni našla nikakršnih dokazov, da bi se izogibanje nasičenim maščobnim kislinam ter uživanje večjih količin maščob z nenasičenimi maščobnimi kislinami lahko preprečilo srčni napad. Vsekakor bo vašemu zdravju koristilo, če se boste izogibali krofom in ocvrti hrani, medtem ko maslo, sir in smetana v zmernih količinah niso tako nevarni, kot so mislili do sedaj.

2. Pazite na obseg pasu, ne kilograme

Povezava med srčnimi bolezni in debelostjo je velika, saj povečuje možnost diabetesa tipa dva, ki uničuje srce in druge telesne organe. Če imate več maščob okoli trebuha kot okoli bokov, ste v večjem tveganju.

3. Začnite se gibati, četudi mislite, da je pozno

Ne vztrajajte v sedečem načinu življenja, četudi se do sedaj niste veliko gibali. Nikoli ni prepozno, da začnete živeti bolj zdravo. Ljudje, ki so začeli kolesariti in se gibati s 40-imi leti, manj tvegajo, da bodo zboleli, kot tisti, ki so se rekreirali do 30 leta in so to navado opustili.

4. Izogibajte se predelanemu mesu

Velike količine mastnega mesa, ki ga najdete v hamburgerjih, klobasah in slanini, povečuje tveganje za zastoj srca. Raziskovalci ob tem niso našli jasne povezave med uživanjem govedine in svinjskih zrezkov s srčnimi obolenji.

5. Soli recite ne

Prevelike količine soli povečujejo tveganje za razvoj srčnih bolezni. Kaj je preveč? Vsako zrno soli, ki ga dodate. Odrasli človek potrebuje manj kot šest gramov soli (ena žlica) na dan.

6. Odpovejte se sladkorju

Največji vzrok diabetesa, ki je dosegel že epidemološko stopnjo, je nerafineriran bel sladkor. Ljudje, ki 25 odstotkov dnevnih kalorij dobijo s sladkorjem, imajo trikrat več možnosti, da bodo doživeli srčni napad, od tistih, pri katerih je delež sladkorja v prehrani manjši od deset odstotka.

7. Sprostite se

Ne le, da kortizol, ki mu pravimo tudi hormon stresa, lahko obremeni srce in izove srčni napad, tudi nalaganje maščobe okoli trebuha, je lahko posledica stresa. Najdite način, da se sprostite in da boste dovolj spali. Stresnim situacijam se ne boste mogli izogniti, lahko pa postenete nanje bolj odporni.

8. Cigarete vrzite v smeti

Kadilci umrejo v povprečju deset let prej kot nekadilci. Če prenehate kaditi pred 40 letom, imate desetkrat manjše možnosti, da boste imeli težave z zdravjem. Užinek na vaše zdravje bo velik, ne le, da boste zmanjšali tveganje za bolezni srca, ampak tudi tveganje za možgansko kap, rak, zgago ali rano na želodcu. Počutili se boste bolje, dihali boste lažje, hrana pa bo imela boljši okus tudi brez velikih količin začimb.

Komentarjev 1
  • francl12 20:08 05.marec 2015.

    1. mastno nimam rad.2. okoli pasu imam nekoliko prveč3. gibati se ne morem več, saj me od dela že vse boli4. za meso ni denarja5. sol vidim samo 1x na leto, ko grem utrujene noge namočit ...prikaži več v morje6. sladkorju se ne morem upreti7. sprostiti se ne morem, saj me skrbi kaj bom jutri jedel8. za čike itak ni denarjaTo pomeni, da bom zdrav umrl, al kako?