Šport
33 ogledov

Zaščititi želijo ''čiste'' atlete

Sebastian Coe EPA
Predsednik Mednarodne atletske zveze (IAAF) Sebastian Coe je v New Delhiju poudaril, da bodo dopinški testi v prihodnje hitrejši in bolj neodvisni.

Mednarodna atletska zveza (IAAF) si v prvi vrsti želi zagotoviti učinkovit in pregleden sistem, s katerim bi preprečili, da "čisti" atleti ne bi bili žrtve dopinških govoric.

Coe je odločen spet vzpostaviti kredibilnost krovne atletske zveze, potem ko se je ta znašla v težavah zaradi številnih dopinških obtožb pred avgustovskim svetovnim prvenstvom.

"V naših sistemih testiranja bo več neodvisnosti. Tehnično je to zahtevno področje, toda prihodnje leto želimo predstaviti hitrejše sisteme, saj trenutno med testiranjem in sankcijami poteče preveč časa," je dejal Coe, sicer dvakratni olimpijski prvak na 1500 metrov.

Na avgustovskem SP v Pekingu so sicer odkrili le dva pozitivna dopinška primera. Toda IAAF je bila deležna kritik, ko so se pojavila medijska poročila o tem, da je bila dopinška zloraba med letoma 2001 in 2012 zelo razširjena.

Coe je dodal, da je IAAF že poskušala uvesti krvne potne liste in druge protidopinške ukrepe, a da omejevanje dopinškega goljufanja ni mogoče brez podpore držav članic zveze.

"Ena naših odgovornosti je zaščititi čiste atlete in ne le odstraniti tiste, ki goljufajo. Tudi ko sem sam postavil osem svetovnih rekordov, so se pojavile govorice, da tega nisem dosegel zaradi lastnih sposobnosti," je povedal Coe, čigar ena glavnih točk v njegovem predsedniškem programu je bila ustanovitev neodvisne protidopinške agencije, ki bi prekinila vezi s Svetovno protidopinško agencijo (Wada).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.