• Pet 11 do 20 °C
  • Sob 15 do 22 °C
  • Ned 16 do 23 °C
več na vreme.net

Iz Kromberka v Ljubljano

2 komentarja

Zaščitni znak Mipa bo kmalu stal sredi Ljubljane

Bronasti kip bika, ki je pred vhodom v Mipov obrat v Kromberku dolga leta opozarjal na uspešno goriško podjetje, so včeraj demontirali in odpeljali, poročajo Primorske novice. V Ljubljani ga bo pred poslopje borznoposredniške hiše Ilirika postavil nov lastnik, predsednik uprave družbe Igor Štemberger.

D. J. / Kromberk, Ljubljana

 

(Foto: Žurnal24)

“Lažje ga je bilo postaviti kot pa odstaviti,” je povedal za Primorske novice po dobri uri dela, ko so približno 800 kilogramov težak kip odpeljali iz Kromberka, povedal livad Roman Kamšek iz Komende. Ta je pred 23 leti, ob 45. obletnici podjetja, kip v bron tudi vlil. Kamšek bo bika obnovil, nato ga čaka pot v Ljubljano.

Ilirika je za kip plačala skoraj 90 tisočakov

Novega kupca je bik dobil že maja. Izklicna cena zanj je bila dvesto tisočakov, po nekaj neuspelih poskusih prodaje pa je zanj največ, 89.350 evrov, ponudila borznoposredniška hiša Ilirika.

Štemberger je ob nakupu skulpture povedal, da bik simbol rastočih trgov, postaviti pa ga namerava kot obeležje na Bavarski dvor v Ljubljani, pred upravno stavbo Ilirike.

Težave so imeli s podstavkom

Po pisanju Financ se je zataknilo pri podstavku za kip. Čeprav je Ilirika iz stečajne mase MIP kupila tudi originalni granitni podstavek, se je po posvetovanju s prvim ljubljanskim urbanistom, arhitektom Janezom Koželjem, odločila, da naredi novega.

"Ker je bilo treba kip primerno umestiti v mestno okolje, tega nismo želeli delati brez pomoči strokovnjakov in smo se obrnili na gospoda Koželja. Trenutno čakamo na posebno litino, ki smo jo naročili v Italiji. Računamo, da bo strošek podstavka nekaj več kot 15 tisoč evrov," je povedal Štemberger.

dezurni@zurnal24.si

Vsebine, ki bi vas morda zanimale

Komentarja (2)

Za oddajo komentarja morate biti prijavljeni!

Morda vas še zanima