Slovenija
22 ogledov

Zasidran za vsaj nekaj časa

Mišič in Lukšič Gregor Katič
Imenovanje Mišiča povzročilo vihar. Kmalu menjava nadzornikov.

“Proučili bomo postopek, ki je vodil do imenovanja, in izvedli vse potrebne ukrepe,” je odločitev nadzornikov Luke Koper, da krmilo pristaniške družbe prevzame Gašpar Gašpar Mišič, včeraj zvečer komentiral Tomaž Kuntarič, predsednik uprave Slovenske odškodninske družbe, predstavnik lastnika Luke.

Zvezanih rok?

Imenovanje Mišiča za šefa Luke je šokiralo slovensko politiko: proti njemu sta tako opozicija kot pozicija; zaradi njega se je že začela tresti tudi koalicija. Celo predsednica vlade Alenka Bratušek, pri kateri je Mišič opravljal naloge državnega sekretarja, je njegovo imenovanje označila kot nedopustno. Po naših informacijah pa ima država vsaj formalno zvezane roke, saj bi za zamenjavo Mišiča morali imenovati šest novih nadzornikov (zdaj jih imajo državni lastniki pet, eden je predstavnik lokalne skupnosti, trije pa zastopajo interese zaposlenih). 

Očitki o čudni igri

Predsednik nadzornega sveta Luke Dino Klobas naj bi po pričanju nekaterih nadzornikov odigral čudno igro, saj naj bi ves čas dajal vtis, da nasprotuje imenovanju “favorita” Mišiča ter da naj bi bil naklonjen povabilu kandidata Ernesta Gortana, predsednika uprave Intereurope. Pri glasovanju pa je skupaj s predstavniki zaposlenih in lokalne skupnosti nenadno podprl Mišiča. Klobas je v svoj bran povedal, da se je tako odločil, ker je presodil, da ima Mišič največ podpore in da Luka ne bo predolgo brez vodstva. 

Prevlada Popoviča?

Mišič je glede domnevnega sporazuma s predstavniki zaposlenih, da bi Luka proti izvajalcem zadnje stavke umaknila tožbo, dejal, da te problematike sploh ne pozna. Po nekaterih predvidevanjih naj bi šlo pri Mišičevem imenovanju za poskus prevlade lokalnih lobijev v podobi koprskega župana Borisa Popoviča nad državnimi. “Nisem od nikogar,” je odgovoril Mišič. “Sem samorastnik, ki je zaslužil dovolj, da preskrbi svojo družino do konca življenja. Gospod Igor Lukšič tega verjetno ne bo nikoli zmogel, njegovo nasprotovanje pa razumem tudi tako, da je Luko Koper do zdaj obvladovala njegova stranka,” je dodal na očitke.  

Vizija razvoja

 “Razvoj Luke se mora odvijati v povezavi z lokalno skupnostjo. Napake prejšnjih uprav so bile, da tega niso upoštevale,” meni Mišič. Novo delovno mesto naj bi nastopil 7. septembra, potem ko poteče mandat sedanjemu vršilcu dolžnosti predsednika uprave družbe Bojanu Branku. Delnica Luke pa naj bi imela po Mišičevi napovedi leta 2017 sedemodstotni donos, medtem ko ima zdaj manj kot štiriodstotnega. Napovedal je še, da se bo bojeval proti neupravičenim odlivom denarja iz Luke.

Komentarjev 1
  • ennanova 10:19 27.avgust 2013.

    Naj nekdo udari po mizi; Dušan RutarKaj imata skupnega JJ in G. G. Mišič? Na prvi pogled …http://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/1133-naj-nekdo-udari-po-mizi