Avto
54 ogledov

Zaslužek z avtom

carsharing, avto, najem BMW
Posodi avto. Projekt, od katerega naj bi imeli koristi vsi.

V Ljubljani naj bi že prihodnji mesec zaživela izposoja avtomobilov znotraj organiziranih zaključenih skupin. Posodi avto je neprofitni projekt, s katerim poskušajo avtorji med seboj povezati po 32 ljudi brez avta, ki bi si od sodelujočih lastnikov avtomobilov, ko jih ti ne bi potrebovali, za plačilo sposojali vozila.

Kot je povedal eden od avtorjev projekta Lev Piautzer, bi bili izposojevalci prebivalci večjih urbanih središč, ki svojega avta, praviloma že amortiziranega, ne potrebujejo vsak dan. Odjemalci bi si avto izposodili po potrebi, lahko tudi za več dni.

Zanimanje za sodelovanje s svojim vozilom je izkazalo že presenetljivo veliko ljudi, trenutno pa še dogovarjajo nekatera pravna in zavarovalna vprašanja ter razvijajo programske rešitve. Cilj je namreč, da bi bilo mogoče avtomobil rezervirati kar prek spletne aplikacije.

Najem za eno uro

V tujini so razširjene tudi druge vrste delitve vozil. Tako obstaja vrsta mednarodnih družb, specializiranih za posojanje avtomobilov za krajši čas, lahko zgolj eno uro.

Uporabniki plačujejo pristojbino, v zameno pa prek spleta najdejo razpoložljiv avtomobil. S posebno kartico ga prek čitalnika na vetrobranskem steklu odklenejo in ga vžgejo s ključem, ki jih čaka v notranjosti. Takšnega načina izposoje si v bodoče želijo tudi pri slovenskem projektu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.