Avto
40 ogledov

Slovenija mora Zastavi plačati milijonsko odškodnino

Fiat Kragujevac Fiat
Kot piše časnik Danas, je prvostopenjsko sodišče v Ljubljani presodilo, da mora Slovenija kragujevški skupini Zastava vozila zaradi tega, ker ni vrnila lastnine, izplačati nadomestilo za prodajno-servisni objekt v Ljubljani, ki je ocenjen na 2,4 milijona evrov.

V Zastavi se nadejajo velike višjo odškodnine, saj pričakujejo še obresti za zadnjih 24 let, natančneje za obdobje od 31. januarja leta 1991.

Generalni direktor skupine Zastava vozila Dragan Srejović je dejal, da se bo kragujevška tovarna, v primeru, da višje sodišče na pritožbo Slovenije izniči predhodno odločitev, obrnila na sodišče v Strasbourgu. S tem si želijo pri Zastavi povrniti lastnino, ki jim je bila v zadnjih desetletjih, po razpadu skupne države, odvzeta. Srejović pravi, da imajo v podjetju vso potrebno dokumentacijo o lastnini za vse države nekdanje Jugoslavije.

S Hrvati in Makedonci že "poravnali račune"

Pri tem izpostavlja, da bo kmalu rešena težava Zastavine lastnine v Bosni in Hercegovini, konkretno v Sarajevu, kjer je Zastava lastnik dveh prodajno-servisnih objektov skupne vrednosti okoli 1,4 milijona evrov. Kragujevško podjetje je s sporazumom s Hrvaško že rešilo vprašanje v povezavi z objektom v Zagrebu in počitniškim objektom v Pučišću na Braču, ter z Makedonijo - proizvodni objekt in hotel v Ohridu.

Z odškodnino so pri Zastavi pokrili stari dolg do Fiata, ki je bil pred desetimi leti prvi pogoj, da so se Italijani vrnili v Kragujevac, kjer danes proizvajajo model fiat 500 L.

Za razliko od Hrvaške in Makedonije ter Bosne in Hercegovine, tudi Črna gora, podobno kot Slovenija, ne želi sporazumno rešiti spora z Zastava avtomobili. Na lokaciji v Bečićih, blizu Budve v Črni gori, kjer je zrasel luksuzen hotel, si pri Zastavi obetajo odškodnino v višini 11,5 milijona evrov, pripravljeni pa so sprejeti tudi oceno sodnih cenilcev.

Z denarjem, ki bi ga dobili od Slovenije in Črne gore, bi deloma rešili finančne težave in zagnali nekatera obstoječa podjetja, med drugim Zastava kamioni, pa Zastava specialna vozila v Samoboru, Zastava INPRO ...

grega.prebil@zurnal24.si

Komentarjev 20
  • Presvetli 12:12 20.julij 2015.

    Kapibara,potrebno je prebrat pravilno in razumet kaj zahtevajo!? Odškodnino za poslopje.

  • Presvetli 12:07 20.julij 2015.

    Kdo je koga prevaral???? So oni krivi,da imamo mi nesposobne politike,kateri nemorejo ene same zahteve dobiti v svojo korist. Mi smo največji pušiči,sedaj bomo še piranski zaliv izgubili!! Kdo je zato kriv?? Hrvatje? Ne,naši nesposobni politiki,katerim nemoreš,dat 2 kamna čuvat,ker ...prikaži več ti 3 izgubijo. Ma dajte že enkrat no,malo razmišljat.Kaj so naši politiki dobili nazaj od ey-yuge??? Razen skupnih kreditov!?

  • francl12 20:50 19.julij 2015.

    srbijanci že talajo minuse - definitivno jih je pri nas jih je preveććććć!!!!