Slovenija
39 ogledov

Zatišje pred novim cunamijem

Jurij Žurej, Mateja Duhovnik Žurnal24 main
Kadrovske menjave. 
Poznavalci napovedujejo, da se stolčki majejo predvsem v energetiki in telekomunikacijah. Janša vs. Pahor. 
Ne morejo se zmeniti, katera vlada je zamenjala več funkcionarjev.

Števci. Čeprav premier Janez Janša trdi, da so do sredine junija opravili 312 imenovanj in razrešili 155 ljudi, na Uradu Vlade Republike Slovenije za komuniciranje (Ukom) pravijo, da zbirnih seznamov zamenjanih ni. Poznavalci pa menijo, da prihajajo nove čistke.

Kdo bo naslednji

Po tem, ko je poskušala vlada neuspešno zamenjati nadzorni svet Telekoma Slovenije, zgodba verjetno ni zaključena. Predsednik uprave Telekoma Slovenije Ivica Kranjčević se bo septembra namreč upokojil. Zanimivo bo videti, kaj bo menjava nadzornikov NLB sprožila v podjetjih, ki jih država prek banke kontrolira posredno. V Mercatorju so menjave že bile, vprašanje je, kaj se bo zgodilo v Pivovarni Laško, ki obvladuje tudi Delo.

Sveža energija

Na udaru bodo verjetno predvsem šefi energetskih podjetij. V Elektru Maribor je bil marca za predsednika uprave imenovan Boris Sovič. Ker gre za SD-jev kader, so vse glasnejše govorice, da se mu morda obeta menjava. V Holdingu Slovenskih elektrarn naj bi se stolček majal predsedniku uprave Matjažu Janežiču. Kot neuradnega naslednika omenjajo Damijana Koletnika, ki je bil nekoč že na čelu družbe. Kako dolgo se bo v Tešu obdržal Simon Tot, ni jasno, a ni izključeno, da bo odstopil sam. Vladi ni uspelo razrešiti direktorja Gen energije Martina Novšaka, vendar ni izključeno, da tega ne bo poskušala storiti znova.

Misterij števcev

Janša sicer trdi, da je Pahorjeva vlada v prvem trimesečju zamenjala več ljudi kot zdajšnja. Imenovali naj bi jih 730, razrešili pa 155. “Zahtevali smo pisni seznam vseh zamenjanih funkcionarjev, ki bo pokazal, ali predsednik vlade zavaja ali govori resnico,” pravi Janko Veber iz SD. “Številke, ki jih je navedel predsednik vlade, seveda držijo,” odgovarjajo na Ukomu, kjer dodajajo, da gre za opis “kadrovskih odločitev, ki so bile sprejete v prvih treh mesecih prejšnje in v istem obdobju sedanje vlade”.

Razlika v merilih

Veber meni, da je ključna razlika v kadrovanju v tem, da je imel Pahor kadrovsko-akreditacijski svet. “Nad ravnanjem aktualne vlade smo razočarani, ker kadre imenuje brez resne presoje,” trdi. Jani Möderndorfer iz Pozitivne Slovenije dodaja, da “noben predpis ne bo zaustavil menjave, če ne bomo res verjeli, da ljudi, ko prideš na oblast, ni treba zamenjati za vsako ceno”.

Mini intervju: Politične in spolitizirane menjave

Bogomir Kovač | Avtor: mediaspeed mediaspeed
Kaj menite o kadrovskih potezah vlade?
Menjave so pričakovane, so izrazito politične in spolitizirane. Morale pa bi bili analitično podkrepljene z vrednotenjem dela uprav in nadzornih svetov. Običajno se ti ne menjajo v celoti, ampak je mandat razporejen tako, da se uvaja kontinuiteta. Proces menjave bi moral potekati po določenih pravilih; ta ima trenutno izdelana agencija za upravljanje kapitalskih naložb. Vse bi moralo iti po tem postopku, čeprav si je država vzela večje pristojnosti pri končni izbiri. Zdaj se menjavajo ad hoc, z nepredvidljivimi postopki na samih skupščinah.

Kaj menite o menjavah v uradih?
Vloga države je tu bolj neposredna, vendar bi bilo treba paziti na pravila, imeti izdelan sistem, po katerem stvari potekajo enotno. Zdaj je vsaka praksa stara leto in pol.

Komentar Tjaše Pureber na to temo si lahko preberete tukaj.

Komentarjev 3
  • Lavdan 07:13 30.junij 2012.

    To je vedno bilo in bo. Vsak postavlja svoje in pri tem non stop govorijo, da je treba zmanjšati vpliv politike na gospodarstvo.

  • Darko 23:52 29.junij 2012.

    Tjaša Pureber, Manca Borko /vidva sta tudi en cunami, ko ne bosta več pisala in vaju bo odplaknil cunami se bosta srečala z realnostjo. Delam samo s tistimi, ki lahko. V kolikor zamenjam nekoga, ki je pokazal kako ...prikaži več se ne dela postavim svojega, ker mu zaupam.

  • Oxxo 22:04 29.junij 2012.

    Kdaj bo nekdo potegnil in odplaknil s političnega parketa JJ?Brez njega bi bilo v naši državi veliko bolje.