Zdravje > Fitnes
134 ogledov

Zato alkohol močno poveča apetit

Apetit Profimedias
Pitje alkohola spodbuja iste celice v možganih, ki so aktivne, kadar smo lačni.

Alkohol vpliva na iste možganske celice, ki so aktivne, kadar smo lačni, so ugotovili raziskovalci z Inštituta Francis Crick v Londonu.

V raziskavi z laboratorijskimi mišmi so identificirali celice, ki jih aktivira uživanje alkohola. Gre za iste celice, ki se zbudijo, ko naše telo strada in sporočajo možganom, da je skrajni čas, da posežemo po kalorični hrani.

Krepi signale za apetit 

“Naši podatki kažejo, da alkohol krepi temeljne signale za apetit,” je v znanstveni  reviji Nature Communication zapisala ekipa raziskovalcev.

alkohol | Avtor: Profimedias Profimedias
Raziskovalci so pri miših simulirali "alkoholni vikend". Tri zaporedne dni so jim injicirali raztopino etanola in vode. Proporcionalno je bila količina dnevnega vnosa alkohola enaka, kot če bi odrasel človek zaužil eno steklenico vina in pol. Pijane miši so pojedle več hrane kot tiste, ki so bile trezne. V povprečju so pojedle od deset do 25 odstotkov več hrane kot takrat, ko niso bile pod vplivom alkohola.

"Že dlje časa vemo, da alkohol vpliva na prehranjevanje," je za DW dejal Jens Reier, vodja Centra za interdisciplinarne raziskave odvisnosti na Univerzi v Hamburgu.

Že stoletja ljudje cenijo aperitive pred obedom, ki povečajo njihovo lakoto in pripravijo telo za obsežnejši obrok. Več študij pa je prav tako pokazalo, da ljudje potem, ko so popili prekomerne količine alkohola, zaužijejo občutno več kalorij. 

Po treh kozarcih vina ljudje zaužijejo 6.300 dodatnih kalorij v naslednjih 24 urah, so pokazali izsledki britanske raziskave, ki jo je izvedlo podjetje YouGo za organizacijo Slimming World.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.