Zdravje > Aktualno
493 ogledov

Zato izmensko delo ogroža naše srce

Delavci ponoči Profimedias
Motnje spanja škodljive za srce, zato so tisti, ki delajo v izmenah, še posebej ogroženi, opozarjajo znanstveniki.

Pomanjkanje spanja zvišuje tveganje za belezni srca, še posebej pri ljudeh, ki delajo v izmenah, so nedavno objavili ameriški znanstveniki. 

Spanje daljinec | Avtor: Profimedias Profimedias

"Pri ljudeh in na splošno pri vseh sesalcih velja, da psihične in vedenjske procese, zlasti cikle spanja in budnosti, vodi biološki ritem, ki ureja notranjo uro v možganih, " pojasnjuje avtorica študije Daniela Grimaldi iz Univerze v Chicagu in dodaja: "Ko ti cikli niso v skladu z ritmom, ki narekuje našo notranjo uro, prihaja do bioloških motenj." 

Rezultati ameriške študije so pokazali, da so izmenski delavci kronično izpostavljeni tem motnjam. Zaradi narave dela namreč ne morejo v celoti izkoristiti pozitivnih učinkov, ki jih prinaša spanje, kar predstavlja resno grožnjo njihovemu srcu.

V raziskavi je sodelovalo 26 zdravih moških starih od 20 do 39 let. Za namene študije so osem dni zapored spali le po pet ur na dan. Štiri od teh osmih dni pa so morali v posteljo osem ur pozneje, kar se ni skladalo z njihovim biološkim ritmom.

Visok krvni tlak | Avtor: Profimedias Profimedias

Posledica nerednega spanja, podobnega delavcem, ki delajo v izmenah, sta bila povečan srčni utrip in povišana raven stresnega hormona nadrenalina. Ker omenjeni  hormon krči žile, imajo kronično nenaspani ljudje običajno povišan krvni tlak, ta pa zvišuje tveganje za srčni infarkt.

Ker si vsi delavci ne morejo privoščiti rednega delovnega časa, omenjeni ameriški raziskovalci želijo ugotoviti, kako preprečiti te negativne in izredno zaskrbljujoče učinke izmenskega dela,

"Edina stvar, ki jo lahko v tem trenutku predlagamo tem ljudem je, da zdravo jedo, se gibljejo ter dolgo spijo, saj bodo le na tak način zaščitili svoje srce," je še dodala Grimaldijeva o raziskavi, objavljeni v znanstveni reviji Hypertension.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.