Zdravje > Fitnes
77 ogledov

Zato je dobro dvigati uteži

moški Profimedias
Dviganje uteži in posledično povečanje mišične mase pri pacientih z blagimi težavami s spominom in razmišljanjem, pripomore k izboljšanju stanja.

Izboljšanje mišične moči lahko pripomore k boljšemu delovanju možganov pri pacientih z blažjimi težavami s spominom in razmišljanjem, kaže zadnja raziskava Univerze v Sydneyju.

Študija je pod drobnogled vzela 100 posameznikov, starih od 55 do 86 let, z blagimi kognitivnimi težavami. Sodelujočim, ki so šest mesecev dvakrat tedensko dvigovali uteži – z do 80 odstotki svoje maksimalne telesne moči, se je kognitivno delovanje vidno izboljšajo. Pozitivni učinki vadbe pa so trajali vsaj še eno leto po koncu treninga z utežmi, so pokazali izsledki raziskave, ki so bili objavljeni v znanstveni reviji Journal of the American Geriatrics Society.

Mišice in možgani

»S to raziskavo smo ugotovili, da je izboljšanje kognitivnega delovanja povezano s povečanjem mišične mase. Močnejši, kot so postali sodelujoči v raziskavi, večji so bili pozitivni učinki na njihove možgane,« je dejal vodja raziskave Yorgi Mavros s Fakultete za zdravstvene vede Univerze v Sydneyju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.