Zdravje > Prehrana
46 ogledov

Zato je dobro glasno žvečiti hrano

žlica ženska hranjenje Profimedias
Kadar med prehranjevanjem poslušamo zvok žvečenja, zaužijemo manj hrane, kažejo raziskave.

Ne le velikost in barva krožnika, na količino zaužite hrane vpliva tudi zvok, ki ga oddajamo med uživanjem hrane, sta pokazali študiji Univerze Brigham Young in Državne univerze Colorado. V njih so ugotovili, da naj bi poslušanje lastnega prehranjevanja, tako imenovani "učinek žvečenja" (crunch efect) vplival, da zaužijemo manj hrane.

Raziskovalci so sodelujočim v raziskavi naročili, naj jedo slane krekerje in se pri tem poslušajo, kako žvečijo oziroma grizejo hrano. Delu sodeljučih so med uživanjem krekerjev dali slušalke, zaradi katerih niso slišali zvokov, ki so prihajali iz njihovih ust.

Posamezniki, ki so slišali lastno žvečenje, so pojedli manj krekerjev kot del skupine, ki  je imeli v ušesih slušalke, iz katerih je prihajal zvok, ki jih je distrairal. Glasnejše kot so žvečili posamezniki, manj hrane so zaužili, je še pokazala razsikava. Kot pravijo avtorji študije, naj bi s fokusiranjem na zvok žvečenja imeli večji nadzor nad zaužito hrano.

Ne gledajte televizije

To naj bi lahko tudi pojasnilo enega izmed vplivov različnih distrakcij na prehranjevanje, zaradi katerih nismo pozorni na količino hrane, ki jo vnesemo v telo. Kadar med hranjenjem počnemo še kaj drugega – na primer gledamo televizijo ali pa uporabljamo računalnik – pojemo več hrane in imamo manjši občutek sitosti, je pokazala študija Univerze v Buffalu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.