Magazin > Lepota & telo
468 ogledov

Zato je menstruacija boleča

pms, menstruacija Shutterstock
Ste vedele, da obstajata dve vrsti menstrualnih bolečin? Ena je nedolžna in zelo pogosta, druga pa opozarja na nevarnost hujše bolezni.

Pred in med menstruacijo marsikatera ženska trpi zaradi bolečine v spodnjem delu trebuha – nekatere jih opisujejo kot blage, druge kot močne, nekatere imajo krče, ki se pojavijo le nekajkrat na dan, druge pa trpijo bolečine, ki trajajo po več ur skupaj.


Menstrualne bolečine, ki se jim strokovno reče tudi dismenoreja, obstajata v dveh oblikah, piše portal Medical News Today. Primarna dismenoreja je najbolj pogost primer, kjer ženske trpijo za bolečino v spodnjem delu trebuha in v križu. Bolečine se začnejo kakšen dan ali dva pred menstruacijo in trajajo 3 do 4 dni. Te bolečine se pojavijo, ko nastopi ovulacija oziroma, ko se zrelo jajčece spusti iz jajčnika. Pri sekundarni dismenoreji so značilni krči in nevzdržne bolečine. Te so lahko povezane z zdravstvenimi težavami, kot so endometrioza (Med menstruacijo se sluznica iz maternice vsak mesec izloči z menstruacijo. Ko se to pojavi izven maternice, pojav imenujemo endometrioza.), miomi v maternici (benigne tvorbe v mišični steni maternici, op. a.) ali medenično vnetje.

Ginekologi in psihologi se strinjajo, da je bolečina lahko hujša, kadar je ženska pod hudim stresom, ko premalo spi in ko se nezdravo prehranjuje. Zato je nujno, da pazijo na svoje zdravje in tudi v času, ko nimajo menstruacije, mislijo na to, kaj delajo, kako spijo in s čim se prehranjujejo.

 
Komentarjev 2
  • Dušan Jakič 17:27 20.april 2017.

    Tale pa je bosa. Sm dec pa vem kdaj je ovulacija... jezus...

  • drejca1 23:09 13.april 2017.

    Od kje ti to pisanje K.D.?" Bolečine se začnejo kakšen dan ali dva pred menstruacijo in trajajo 3 do 4 dni. Te bolečine se pojavijo, ko nastopi ovulacija oziroma, ko se zrelo jajčece spusti iz jajčnika."Če si ...prikaži več ženska , bi morala vedeti, da ovulacija ne nastane 3- 4 dni pred menstruacijo in da se takrat jajčece ne spusti iz jajčnika...ma kaj čem te učit, preberi si kje , če sama o svojem telesu nimaš pojma. Samo ne nam bučk prodajat..dej rajši o Murkotu ali Blagnečki kaj napiši, bo boljš:)