Slovenija
33 ogledov

Zato je padala toča kot jajce

Toča in neurje v Bresternici pri Mariboru bralka
Včeraj so na Štajerskem in Koroškem divjala močna neurja s točo, ki je bila ponekod velika kot jajce. Danes tako močnih neviht vremenoslovci ne pričakujejo.

"Danes ne pričakujemo tako močnih neviht, v prihodnjih dneh pa se bo sproti videlo," pravi Veronika Hladnik, dežurna prognostičarka z Agencije za okolje. "Možnost obstaja, a današnje nevihte bodo manj močne."

Včeraj popoldne in zvečer so močna neurja s točo divjala predvsem na Koroškem in na območju Maribora, od koder so poročali tudi o toči v velikosti jajca. Na Ljubelju se je na avstrijski strani sprožil plaz, zaradi česar je prelaz zaprt

Delci, ki jih veter nosi navzgor, se združujejo

"Običajno padajo ledeni delci proti tlom. Če piha vzgornik in dokler so delci lažji, jih odnaša navzgor, potujejo na vrh oblaka, kjer zadevajo v druge delce in rastejo," pojasnjuje Hladnikova pojav toče večje velikosti. "Če se to ponovi večkrat, je toča večja."

Dogajanje je odvisno od specifične situacije znotraj oblaka, ki se med sabo zelo razlikujejo. "Velikost toče je skoraj nemogoče napovedati," pojasnjuje Hladnikova. "Za to bi morali izmeriti vetrove znotraj oblaka, kar pa je zelo težko."

Spremenljivo vreme z nevihtami

Vremenoslovci sicer za popoldne napovedujejo spremenljivo oblačno vreme, predvsem v notranjosti Slovenije bodo nastajale plohe in nevihte. "Najvišje dnevne temperature bodo od 24 do 29 stopinj Celzija," je zapisano na spletni strani Arso.

Jutri bo spremenljivo oblačno s krajevnimi padavinami, deloma nevihtami, le v južni polovici Slovenije bo zjutraj in dopoldne delno jasno. "Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 19, najvišje dnevne od 22 do 25, na Primorskem okoli 29 stopinj Celzija," pravijo pri Arso. 

V četrtek in petek se bo nadaljevalo nestalno vreme z občasnimi krajevnimi plohami in nevihtami, medtem ko bo ob morju več sonca.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • zdrej 16:21 17.avgust 2016.

    Vprašanje je, kdaj in koliko so trosili chemtraile proti velikosti toče. Zgleda da je to bilo prepozno in so se že sformirala večja zrna. O tem nihče nič ne napiše. Sicer pa ko marsikdo hvali Avstrijsko obrambo pred točo. Dve ...prikaži veče leti nazaj jim je v okolici Graza počistilo vsa polja. Od koruze so v zrak štrlele polovice stebel, od buč ni ostalo nič. Pa tudi tisto, ko govorijo, da avstrijci potisnejo oblake v Slovenijo je zelo za lase privlečeno. Namreč nisem še slišal za tehniko, da bi lahko preusmerili oblake. Tudi ala "vsemogočni" HAARP ni bil sposoben tega.

  • Avatar krojac
    krojac 21:45 16.avgust 2016.

    To je tako kot bi pozimi vprašali delavca na črpalki zakaj ni splužena cesta.

  • Avatar Leon
    Leon 18:28 16.avgust 2016.

    Odgovorni imajo vse zavarovano in zaščiteno in se jim hebe za malega človeka ,ki si ne more privoščiti zavarovanja ! Stara zgodba ,enako kot to da so GASILCI EDINI PRAVI JUNAKI v našem zmedem sistemu ! Zato ne pozabite tega ...prikaži več ,ko bodo vam prihajali voščiti Novo leto ,ne zaklepajte jim vrat pred nosom ! Nikakor ne nasedajte politikantom ,ki vam podajajo roko ob vaši nesreči .............