Vizita za živali > Novice
268 ogledov

Zato psi jedo tudi neužitne stvari

Kuža Profimedias
Psi so prepričani, da je naš koš za smeti zakladnica, polna užitnih stvari, ki jih kot lovci ne želijo zavreči.

Psi radi jejo. Obožujejo hrano in druge stvari, ki jim pridejo pred smrček – od smeti do iztrebkov. Čeprav občasno uživanje smeti in iztrebkov psom v večini primerov ne povzroča hujših težav, lahko ta navada privede do resnih zapletov, opozarjajo strokovnjaki.

Psi radi žvečijo, pri čemer včasih stvari tudi refleksno pogoltnejo, pravi veterinarka Kathryn Primm. Po njenem mnenju to pojasnjuje, zakaj psi jedo nogavice. Ker so psi lovci in nočejo zapraviti nobene priložnosti, želijo preveriti, če se za vonjem nogavic tudi dejansko skriva kaj užitnega. Na žalost pa mnogokrat, še preden se zavejo nevarnosti, refleksno pogoltnejo nogavice, pravi strokovnjakinja.

Psi so prepričani, da je naš koš za smeti zakladnica, polna užitnih stvari, ki jih kot lovci ne želijo zavreči. Nočejo zamuditi nobene položnosti, da bi pod zob dali kaj užitnega, za razliko od ljudi pa njihova presoja ni najboljša. 

Sindrom "pica"

O motnji hranjenja oziroma tako imenovani sindromu "pica" po besedah strokovnjakinje govorimo, ko kuža namerno in pogosto želi jesti stvari, ki niso prebavljive. V tem primeru gre za manifestacijo pasje kompulzivne motnje. Ta naj bi bila, tako Primmova, še posebej pogosta pri dobermanih.  

Če pri vašem psu opazite motnjo hranjenja ali če je zaužil stvar, ki je ne more prebaviti, nemudoma poiščite pomoč veterinarja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.