Zdravje > Fitnes
12 ogledov

Zato se je dobro sprehajati

šport hoja Shutterstock
Hoja med drugim izboljšuje razpoloženje ter krepi samozavest in pozoronost.

Preprosta, približno 12-minutna, hoja pomaga sprostiti oziroma lajšati negativna čustva. Pri tem dejavniki, kot so vreme ali sprehajanje v družbi, niso pogoj, da posameznik občuti pozitivne učinke hoje, je pokazala študija, objavljena v reviji Emotion.

V raziskavo je bilo vključenih 400 dodiplomskih študentov z Državne Univerze v Iowi, ki so sodelovali v treh različnih eksperimentih. V prvem so raziskovalci ugotavljali učinke sprehajanja in sodelujočim dejali, naj se zgolj sprehajajo po kampusu in o tem kasneje poročajo raziskovalcem.

Tudi med pustimi stavbami

V drugem eksperimentu so raziskovalci želeli preveriti, kako okolje vpliva na sprehajalce. Ugotovili so, da so se tudi posamezniki, ki so se sprehajali po pustih univerzitetnih stavbah, počutili bolj pozitivno, samozavestno in so bili bolj pozorni – kljub temu da so jih potem čakali zahtevni projekti. 

Blok | Avtor: Profimedias Profimedias
Tretji eksperiment pa je bil kontrolni: sodelujoče so razdelili med tiste, ki so sedeli, in tiste, ki so hodili po tekalni stezi. Naposled so zadnji za razliko od prvih poročali o občutnem izboljšanju razpoloženja.

Preprečuje tudi tveganje za razvoj raka in demence

Rezultati študije so okrepili tezo, da lahko hoja pomaga pri pripravi na zahtevno nalogo. "Če verjamete ali ne, da se boste po sprehodu počutili bolje, se boste na koncu počutili bolje, kot pa če bi bili pri miru," je za Huffington Post dejal avtor raziskave Jeffrey Miller z Univerze Saint Xavier.

Hoja pa ima tudi druge pozitivne učinke. Številne študije so pokazale, da ta aktivnost zmanjšuje tveganje za pojav demence in raka, preprečuje revmatične bolezni ter pripomore k vzdrževanju primerne telesne teže in krvnega tlaka. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.