Magazin > Bizarno
122 ogledov

Zato se ljudje tako bojijo klovnov

klovn Profimedias
Klavni naj bi bili del zabave, predvsem otroške, a vseeno se jih boji veliko odraslih ljudi.

Klovnofobija je veliko bolj redka, kot bi morda mislili. Britanska družinska svetovalka Sarah Feuerbacher pravi, da je to verjetno eden bolj pogostih strahov, ki ga ljudje ne razumejo: „Ne moreš jim razumeti, a vseeno vas privabijo. Zanima nas, kdo so. Klovni vam nenehno nekaj ponujajo – naj bo to balon ali pa samo razlog za nasmeh. Silijo vas v stvari, do katerih nam morda ni.“

Čeprav naj bi klovni veljali za glavne na zabavi in naj bi imeli enak učinek kot kakšen lik iz risanke, ki razveseljuje otroke, je tu zgodba malce bolj drugačna. „Vedno so polni svetlih barv in predvsem zelo glasni. So zeelo hitro tečni in zoprni, tako za otroke kot tudi za odrasle.

Na klovnih je nekaj nam znanega, saj vidimo, da e za vso masko skriva človek, a nas zmoti, ker so ličila preveč močna in vpadajoča. Ljudje se največkrat bojijo stvari, ki so „napačne“ v kakršnem koli smislu, ki nam ni blizu. Pri klovnih so to preveč potencirana ličila in obnašanje. Poleg tega pa klovni njegova maska daje možnost, da ima drugačno identiteto kot sicer.

Poleg tega pa vemo, da so klovni največkrat upodobljeni v grozljivkah kot hladnokrvni morilci. Tudi pisatelj Stephen King, ki je oče grozljivk, je priznal, da bi se ustrašil, če bi ponoči na ulici zagledal klovna.

Komentarjev 1
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 11:20 06.oktober 2016.

    "Poleg tega pa vemo, da so klovni največkrat upodobljeni v grozljivkah kot hladnokrvni morilci."Sej zato pa se jih folk boji. Posledica gledanje preveč filmov.Jz se klovna ne bojim ampak da bi me pritegnil pa tud ne. Je ...prikaži več pa razlika med prijazno naličenimi klovni in tistimi drugimi. Pa med tistimi ki imajo celo odpravo klovna in tistimi ki imajo samo obraz. Ne maram klovnov; bojim se jih pa tud ne.