Zdravje > Aktualno
284 ogledov

Zato so moški nehali nositi visoke pete

moški v petkah Youtube
Visoke pete so izumili moški in so jih tudi prvi nosili. Danes jih samo še občudujejo, seveda na ženskah, ki zaradi njih tvegajo tudi zdravje.

"Kako si predstavljajo, da bom to nosil," je na posnetku dejal eden od štirih mladih Britancev, zaposlenih v reviji Stylist, ki so se za zabavo odločili, da si en dan v službi nadenejo salonarje, čevlje z visokimi petami, ki jih sicer vsak dan občudujejo na nogah svojih službenih kolegic.

Poglejte, kako so so jo odnesli:

Sicer vemo, da so moški "mahnjeni" na petke, kar nenazadnje dokazujejo tudi raziskave. Profesor na francoski univerzi je na tako ugotovil, da ženska v vrtoglavih petkah prej dobi tisto, kar si želi - od moškega seveda.

seks visoke pete | Avtor: Shutterstock Shutterstock

"Višina ženskih pet močno vpliva na vedenje ljudi, " je dejal Nikolas Gauguin, avtor študije in psiholog na Univerzi v Bretanji, kar pomeni, da se moški ob pogledu na visoke pete kar topijo, ženske v njih pa so bolj samozavestne.

Dokaz? 

V eksperiment so bile vključene ženske v različnih tipih obuval. Kar 83 odstotkov moških je ponudilo pomoč dekletom v visokih petah, v primerjavi s slabimi 47 odstotki, ki bi pomoč nudili dekletom v balerinkah. Hkrati pa so moški v baru dvakrat hitreje pristopili do predstavnic v vrtoglavih petah, saj naj bi bile ženske v visokih petah bolj seksapilne in privlačne.

Izumili so jih moški, "trpijo" pa ženske

čevlji, visoke pete, noge | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Tudi okoli vprašanja škodljivosti visokih pet obstaja kar nekaj raziskav. Britanska, v kateri je sodelovalo več kot dva tisoč žensk, je na primer pokazala, da so petke celo bolj škodljive, kot so sprva predvidevali.

Povprečno po eni uri, šestih minutah in 48 sekund nošenja visokih pet so jih začele boleti noge. Dvajset odstotkov žensk je povedalo, da so bolečino čutile že veliko prej, po desetih minutah.

Vse za lepoto

visoke pete | Avtor: Reuters Reuters
Razlog je v nenaravnem položaju, v katerega je stopalo prisiljeno med nošenjem visokih pet. Zaradi tega se telo bolj napreza, vsa telesna teža je prenesena na nožne prstne blazinice, zaradi česar zlahka dobimo otiščance, pogoste pa so tudi bolečine v gležnju in mečih.

Zaradi visokih pet nastajajo  spremembe in poškodbe prstov, stopal, gležnjev, ahilovih tetiv, kolen, kolkov in hrbtenice.

Prvi so jih nosili moški in to že v devetem stoletju

Prva naj bi jih obula perzijska konjenica in to devetem stoletju, široka visoka peta pa je bila namenjena za stabilizacijo noge v stremenu med jahanjem, zlasti ob streljanju puščic, ko so se konjeniki morali dvigniti s sedla.

Ko je skupina perzijskih diplomatov leta 1599 obiskala Evropo, z namenom, da v boju proti Otomanskem cesarstvu najde zaveznike, so visoke pete prispele še v ta konec sveta; visoki diplomati  so vzbudili pozornost predvsem zaradi svoje višine. Evropski aristokrati so se navdušili nad njimi in visoke pete so postale statusni simbol.

visoke pete | Avtor: Profimedias Profimedias
Francoski kralj Luis XIV je bil očaran nad njimi. Deset centimetrov visoke pete je seveda nosil tudi zato, ker je bil za palec nižji od vseh moških njegove starosti. Omenjeni kralj (163 cm) je celo uzakonil pravilo, da podrejeni nikdar ne smejo biti višji od nadrejenih. To je seveda pomenilo, da je najvišje pete nosil kralj, drugi pa ustrezno nižje.

V tridesetih letih 17. stoletja so si ženske začele skrajšati lase, kaditi pipo, nekatere so si nadele celo klobuke, skratka kopirati moške, kar je pomenilo tudi nošenje visokih pet. 

Vse do konca 17. stoletja so tako moški in ženske nisili enake čevlje, dokler se stvari niso začele spreminjati.

Čevlji | Avtor: Profimedias Profimedias

Moški so presedlali na udobnejše kvadratne oblike z nižjo petko, ženski čevelj je postal bolj eleganten.

Predvsem v časih razsvetljenstva je postala moška moda bolj praktična. Angleški plemiči so se tako začeli oblačiti preprosteje, saj jim je bilo kot lastnikom posestev udobneje v lahkih oblačilih.

Moški z visokimi petami so tako nenadoma postali smešni, visoke pete pa so kar naenkrat postale simbol šibkosti. Leta 1740 so tako visoke pete, kot simbol moškosti, popolnoma opustili.

 

Komentarjev 1
  • BorutK 17:14 12.junij 2016.

    Ja, izuml so jih moški, neumen je pa kdo, če jih nosi? res wtf