Svet
63 ogledov

Islandske ženske odšle na ulice

Protest v Reykjaviku Instagram/@Austurvöllur
Ženske v Islandiji so včeraj ob 2.38 zapustile delovna mesta in odšle na ulice v znak protesta zaradi neenakosti v plačah med ženskami in moškimi.

Na ulicah Reykyavika se je zbralo več tisoč žensk, ki so protestirale, ker so moški za isto delo plačani več kot njihove ženske kolegice. 

PREBERITE ŠE: 

Zanimivo je to, da je Islandija na lestvici enakopravnosti spolov na prvem mestu, kar pomeni, da je pri njih razkorak med spoloma najmanjši.

Za isto plačilo morajo delati dlje

Včeraj so svoja delovna mesta zapustile ob 2.38, kar je 30 odstotkov bolj zgodaj, kot bi sicer zaključile svoj pet- do deveturni delovnik. S tem so želele pokazati na razliko v zaslužkih med moškimi in ženskami, ki morajo za isto plačo delati dlje. 

"Vemo, da nobena druga država na svetu ni dosegla takšne enakopravnosti spolov, a današnji dan nas opominja, da tudi dežela z najvišjo enakopravnostjo spolov žensk ne plačuje enako kot moških," je povedala ena od protestnic.

 
Protest so organizirali sindikati in organizacije za pravice žensk. Poudarili so, da bodo, četudi plačilo žensk narašča, v Islandiji s takšnim tempom ženske popolno enakopravnost dosegle šele leta 2068.

Ženske 118 let za moškimi

V svetu pa bodo ženske moške dohitele šele leta 2133. Glede na podatke Svetovnega gospodarskega foruma, ki vsako leto napravi lestvico enakopravnosti spolov, bo potrebnih 118 let, da bi premostili gospodarski razkorak med spoloma. 

Na lestvici enakopravnosti spolov še vedno vodijo skandinavske dežele. Slovenija se je na zadnji lestvici uvrstila na spodobno deveto mesto. Na prvem mestu je točkami Islandija, sledijo Norveška, Finska, Švedska in Irska. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 09:11 26.oktober 2016.

    Tako se to dela v pravni in suvereni državi ! Veseli praznik suverenosti Slovenije ..........ob litru ali dva ,da pozabiš na vse .