Slovenija
289 ogledov

Zato so sedmošolce peljali v McDonald's

McDonalds EPA
Starše OŠ Miška Kranjca je razburila odločitev vodstva šole, da sedmošolce na dan hrane pelje na obisk restavracije s hitro prehrano. Na šoli pojasnjujejo, da so učencem želeli pokazati pripravo hrane v večjih kuhinjah, kjer morajo biti zaposleni pozorni tudi na higiensko neoporečnost. "Skrb glede nezdravega prehranjevanja," poudarjajo, "je odveč."

Osnovna šola Miška Kranjca je prejšnji četrtek sedme razrede v okviru naravoslovnega dneva na temo hrane in načinov prehranejvanja peljala v restavracijo s hitro prehrano McDonald's.

"O tem kako se hrana pripravlja, o priporočilih zdravega prehranjevanja, o pripomočkih pri pripravi, o higieni pri delu in pripravi živil, o shranjevanju živil, so nam bili prijazno pripravljeni pokazati kljub HACCP-u in njihovim strogim predpisom, v restavraciji McDonald´s," sta staršem izbiro restavracije pojasnila organizatorka šolske prehrane Lendita Kljajić Garbajs in ravnatelj Jožef Kavtičnik

Otroci so tudi degustirali

McDonald's | Avtor: EPA EPA
Dodala sta, da so v Mc'Donaldsu otokom pojasnili zdrav način prehranjevanja in pokazali, kje potrošnik lahko vidi, katere in koliko maščob so porabili. "Radi bi posebej poudarili, da so vsi izvajalci v celoti sledili obravnavanim vsebinam, ki sledijo Smernicam za prehranjevanje v vzgojno-izobraževalnih zavodih, ki jih je pripravila Komisija za pripravo strokovnih podlag, vezanih na Zakon o šolski prehrani," so pojasnili na šoli, kjer so McDonald's obiskali že drugič. 

Otroci so po besedah ravnatelja res dobili nekaj njihove prehrane za degustacijo, vendar vse skupaj ni presegalo ene četrtine običajnega sendviča ,in se tako niso do sitega najedli hitro pripravljenega obroka. Poudaril je, da se je naravoslovni dan po obisku restavracije za vse učence nadaljeval v šoli z delavnicama: Med kot hranilo in sladilo ter Priprava masla, in zagotovil, da je skrb glede nezdravega prehranjevanja odveč, saj obisk restavracije ni bil reklama za McDonald´s. 

med | Avtor: Profimedias Profimedias
Na delavnicah tudi o medu in maslu

"Učenci so bili tja napoteni zaradi priprave hrane, da spoznajo tudi delo v večjih kuhinjah in na kaj vse morajo biti zaposleni pozorni, da je hrana pripravljena tudi higiensko neoporečno," so poudarili pri OŠ Miška Kranjca. "Učenci so bili z vsemi tremi delavnicami zelo zadovoljni. Okusili so tudi različne vrste medu, videli so, kako se smetana spremeni v maslo."

Poudarjajo, da od staršev niso zahtevali povračila stroškov, saj so bile vse tri delavnice za učence brezplačne. "Na šoli smo veseli, da lahko sodelujemo z ljudmi, ki so pripravljeni otrokom in nam, učiteljem, pomagati pri izvedbi zanimivih in poučnih vsebin dnevov dejavnosti," sta v obestilu staršem zapisala Kavtičnik in Kljajić Garbajsova. "V ta namen se jim kot šola tudi ustrezno zahvalimo. Z veseljem sprejmemo vsako pomoč tudi staršev, ki so že velikokrat ob takšnih priložnostih predstavili otrokom svoj poklic."

Da je bil naravoslovni dan skrbno načrtovan, vse obravnavane vsebine pa zelo dobro izpeljane in da so otroci spoznali veliko koristnega in zanimivega, je na osnovi opravljene evalvacije ugotovil tudi učiteljski zbor.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 17
  • jozicamurn 22:08 16.november 2016.

    Pač samo te obupani vegetarijančki dajejo minuse, saj imajo tudi king solato tam za njih pa jim tudi to ne paše :D Jokice ene.

  • h3o 15:50 16.november 2016.

    evo vam, hipokriti, takole se dela poli salama pzwO-uFZWOI...na yt...to je resnica, to učite v šoli ne pa hipokritično sra***

  • Avatar praufo
    praufo 14:48 16.november 2016.

    ... no in medtem ko bližnji kmet ne more prodat viška svojih pridelkov neki šoli (ker pač nima vseh certifikatov, ker ni bil izbran na razpisu, ker je mogoče predrag, ker nosi premajhen klobuk, ker ... bla, bla, bla ...) ...prikaži več ... no kaj še hočemo, kmetijstvo propada, zemlja je neobdelana, čedalj manj ljudi dela, medtem ko ima zavod za zaposlovanje čedalje več pisarn in svetovalcev, ... no kaj še hočemo, svet je pa ja lep