Svet
141 ogledov

Zato so zavrgli kupe mandarin

Odvržene mandarine Facebook
Na Hrvaškem še naprej vznemirja fotografija ogromnih kupov zavrženih mandarin, ki je nastala v okolici mesta Opuzen v osrčju doline Neretve, kjer je sezona obiranja teh sadežev. Pridelovalec trdi, da so okužene.

Kot smo že poročali, fotografija zavrženih mandarin je na družbenem omrežju Facebook sprožila pravo ogorčenje številnih Hrvatov, ki se sprašujejo, kako je spričo tolikšne lakote mogoče na smetišče zavreči ogromne kupe mandarin.

Portal Index.hr se je za pojasnilo obrnil na proizvajalca mandarin Miodraga Kiridžijo, ki se zgovarja na okužbo. "Mandarine so okužene z mediteransko sadno muho. V roku 24-tih ur moramo okužene sadeže zakopati, da se škodljivec ne bi širil naprej," pojasnjuje Kiridžija in dodaja, da gre za ukrep pristojnega hrvaškega kmetijskega ministrstva, ki naj bi bil obvezen za vse pridelovalce.

Novinarji omenjenega portala so sicer izvedeli, da so sadeži, čeprav so okuženi z omenjenim škodljivcem, neoporečni in nenevarni za uživanje. Po drugi strani je res tudi to, da bi med potjo do prodajalcev prej nastopilo gnitje sadežev, zato se taki sadeži lahko uživajo v teoriji, v praksi pa je takšne kupe v kratkem času težko spraviti v promet.

Mediteranska sadna muha poškoduje sadež, ki se zmehča in izgubi svojo tržno vrednost. Zdravstveno je sicer sadež neoporečen, a pridelovalci ga morajo zavreči, ker so takšni predpisi.

PREBERITE TUDI

Hrvatje tako preko Facebooka in številnih medijev pozivajo pristojne, da olajšajo birokracijo v tem smislu, da sicer neoporečna hrana ne bi končala na smetiščih.

dezurni@zurnal24.si

Dan za varen avto

Komentarjev 3
  • Avatar praufo
    praufo 12:31 25.oktober 2016.

    koliko hrane konča takole, nepobrane, pri nas v grapah gozdov, od krompirja, čebule, do jabolk, marsikaj je še dobro, pa se ne splača, plod ni ustreznih dimenzij ali kaj podobnega ... seveda bi se dalo še porabit, tako ali drugače, ...prikaži več tudi posušit, al predelat, ... sam to pol ni več biznis, tale slikca deluje precej dvolično, folk bi to z veseljem pobral, tudi za kompot, ampak to je tam nekje dol ...

  • Pepe007 07:42 25.oktober 2016.

    Ali bi bilo preveč, če bi medije prosili za neko konsistenco in recimo "smer" pri poročanju? Kak teden nazaj so bili črvi v rižu problem in dobavitelj "ta grdi", ta teden pa je "ta grdi" dobavitelj, ki je črvivo hrano zavrgel.

  • Ferluci 07:25 25.oktober 2016.

    Brezvezna hrvaška novica.