Zdravje > Aktualno
98 ogledov

Zato so zdravila v nedeljo dražja

lidl16.03.09, helena grebenc, farmacevtka, lekarna ljubljana, foto: nik rovan Nik Rovan
V nedeljo je potrebovala dve zdravili brez recepta.

Na Zvezo potrošnikov Slovenije (ZPS) se je obrnila potrošnica, ki je v nedeljo potrebovala dve zdravili brez recepta. Ker je na računu opazila, da so ji za vsako zdravilo zaračunali še takso v višini 1,29, jo je zanimalo, ali je takšno zaračunavanje takse upravičeno in  kateri predpis to določa.

Zaračunajo posebni datek

"Pravila obveznega zdravstvenega zavarovanja določajo, da lahko izvajalec zdravstvenih storitev zahteva doplačilo, če gre za storitve, ki niso nujne in so opravljene v nočnem času (med 22. in 6. uro) ter ob nedeljah in praznikih", odgovarjajo na ZPS in dodajajo, da je dežurna lekarna v prvi vrst namenjena izdajanju zdravil na recept, ki je predpisan istega dne ali označen kot nujen in takšnega recepta ni potrebno doplačevati.

Za druga zdravila in zdravila brez recepta pa lahko lekarna zaračuna poseben dodatek: "Lekarne morajo obvezno vidno označiti, da se tak dodatek zaračunava v času dežurstva," še pojasnjujejo na ZPS.

Najpogostejši razlog za odhod v lekarno

Bolečina eden najpogostejših vzrokov, da oseba poišče pomoč v lekarni, kar pomeni, da ljudje največkrat sprašujejo po protibolečinskih tabletah. V Sloveniji je med desetimi najpogostejšimi težavami v ambulantnem zdravljenju glavobol. Migrena muči 10 do 20 odstotkov odraslih ljudi, menstrualni krči pa kar 90 odstotkov žensk. Kar štirje od petih odraslih bodo vsaj enkrat v življenju občutili bolečino v križu, kar četrtina vseh prebivalcev pa trpi za kronično bolečino.

dezurni@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.