Slovenija
48 ogledov

Zatreslo se je pri Pivki, ste potres čutili?

Tokratni potres ni bil tako močan, kot tale, ki ga je zaznal seizmograf na sliki EPA
Nekaj po 19. uri se je zatreslo pri Pivki.

Ob 19.17 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 1,9 v bližini Pivke, 50 kilometrov jugozahodno od Ljubljane.

Agencija RS za okolje, Urad za seizmologijo in geologijo sporoča, da so po prvih podatkih potres čutili posamezni prebivalci Pivke z okolico. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98). Evropska makroseizmična lestvica je 12-stopenjska potresna lestvica.

Je v zadnjem času potresov res več?

Kar se potresov tiče, se zdi, da je bilo lansko še posebej pestro, predvsem v drugi polovici leta: začelo pa se je v Italiji, s potresi, ki smo jih čutili tudi pri nas. Je bilo potresov v zadnjem času torej več? 

Na Uradu RS za seizmologijo in geologijo pojasnjujejo, da je bila svetovnem merilu potresna dejavnost v letu 2016 povprečna: "Letos še noben potres ni imel magnitude večje ali enake 8,0,16 jih je imelo magnitudo med 7,0 in 7,9, 125 med 6,0 in 6,9, so nam dejali in dodali, da letos silovitega potresa nad magnitudo 8,0 pravzaprav sploh ni bilo, "po statističnih analizah, ki temeljijo na opazovanjih od leta 1900, se povprečno vsako leto zgodi en potres z magnitudo vsaj 8,0, 17 jih je z magnitudo med 7,0 in 7,9 ter 134 z magnitudo med 6 in 6,9."

Več o potresih v lanskem letu, si lahko preberete na tej povezavi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.