Slovenija
315 ogledov

Zaupna seja na spletu

Vladna seja na Youtubeu
1/3
Žurnal24 main
YouTube. Policija preverja sum kaznivega dejanja izdaje tajnih podatkov.

Splet. Boruta Pahorja je na posnetke seje vlade, ki so prišli v javnost, že pretekli petek obvestila Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (Sova). Na posnetkih je namreč tudi seja, na kateri se je vlada pogovarjala o pogajalskih izhodiščih pred usklajevanjem arbitražnega sporazuma s Hrvaško. Izhodišča je sprejela 29. septembra 2009. Kot so pojasnili v vladnem uradu za komuniciranje, so konec prejšnjega tedna z "ogorčenjem in veliko zaskrbljenostjo" ugotovili, da so se na spletu pojavili posnetki sej vlade.

"Pristojnim organom je bilo naloženo, naj preiskovanju tega dejanja namenijo najvišjo stopnjo prioritete, hkrati pa bodo sproženi prav vsi razpoložljivi pravni in preiskovalni postopki, potrebni za zaščito interesov države in ugotavljanje kazenske odgovornosti za nastalo dejanje. Nadaljnjih podrobnosti tega dejanja pa v interesu preiskave ne smemo in ne želimo komentirati," pravijo na uradu.

S policije so sporočili, da že preverjajo navedbe v ovadbi, ki so jo prejeli, in da bodo izvedli posebne ukrepe.

Kako so posnetki "ušli"

Po naših informacijah je malo verjetno, da bi posnetke v javnost posredoval kdo od snemalcev sej vlade. Zaposleni so trije, vendar kot pravi naš vir, "bi bilo to preveč očitno". V javnost je prišel tudi posnetek seje Janševe vlade, zaradi česar odgovorni sumijo, da je nekdo vdrl v omrežje, ki povezuje Gregorčičevo 20, kjer potekajo seje vlade, in Gregorčičevo 25, kjer so snemalne naprave. "Krta" bi lahko doletela kazen do treh let zapora, če pa so tajni podatki zašli v tujino, do pet let.

Komentarjev 2
  • Žurnalček 11:45 12.december 2011.

    Da se ne bo izkazalo, da so CD enostavno bili vrženi v smeti. Tale časovni zamik mi je malce sumljiv. Sumljiva je pa tudi važnost posameznih sej posameznih vlad. Brezvezno žlobudranje Vizjaka in pa po tajnosti važno jokanje Kresalke. Glede ...prikaži več na dosežen namen z selekcijo sej , bi pa šlo za delo paravoma.

  • zic 10:19 10.december 2011.

    menim, da je vsa slovenija okužena s pokvarjenostjo...vsak dan nam novinarji predstavijo eno novo sranje!!! KAM NAS TO PELJE!?