Slovenija
18 ogledov

"Zaupnost bančnega poslovanja je ogrožena"

NKBM Reuters
Objava podatkov o kreditojemalcih in o slabih terjatvah nas postavlja v neenakopraven položaj in pomeni izgubo strank, pravijo v NLB in NKBM, kjer zahtevajo oceno ustavnosti novele zakona o dostopu do informacij javnega značaja.

Največji slovenski banki, NKBM in NLB sta vložili pobudo za začetek postopka za oceno ustavnosti novele zakona o dostopu do informacij javnega značaja in predlog za začasno zadržanje določb zakona. V skladu z novelo morajo državne banke objaviti podatke tudi o tistih slabih posojilih, ki jih niso prenesle na DUTB.

Iz Nove Kreditne banke Maribor (NKBM) so sporočili, da sta banki sta odločitev sprejeli po temeljiti proučitvi določil zakonske novele, ki dodatno krši načelo zaupnosti in čezmerno posegajo v bančno tajnost. "Z uveljavitvijo zakonske novele smo se znašli v neenakopravnem položaju v primerjavi s konkurenco, saj zakonske novosti po njihovem mnenju ožijo zaupnost bančnega poslovanja in odnosa s komitenti," pravijo v NKBM.

 Prizadevajo si za interes tako strank kot banke

Opozarjajo tudi, da jim z objavo predpisanih podatkov o kreditojemalcih grozi nevarnost nastanka nepopravljivih škodljivih posledic zaradi posega v dobro ime tako strank, banke in njenih organov.

Omenjeni zakon otežuje tržni nastop banke in njena prizadevanja za doseganje boljših poslovnih rezultatov, pravijo v NKBM, saj bi objava zgoraj naštetih podatkov lahko povzročila izgubo strank oziroma krčenje tržnega deleža banke. Zato si bo NKBM še naprej prizadevala za zaščito interesov tako strank kot poslovnih interesov banke.

Javni podatki o slabih posojilih

Najnovejša novela omenjenega zakona je začela veljati 19. julija, po njej pa niso javni le podatki o slabih posojilih, prenesenih na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB), kot je to urejala prejšnja novela, ampak tudi o tistih slabih terjatvah, ki so ostale na podržavljenih bankah, torej zaenkrat v NLB in NKBM. Ti morata podatke o njih po stanju na presečni datum 20. december 2013 objaviti do 19. oktobra.

Podržavljene banke bodo morale o slabih posojilih, ki so ostala pri njih, objaviti podatke, kot so vrednost posla, naziv kreditojemalca, opredeljen s firmo in sedežem pravne osebe, datum sklenitve pogodbe ter podatki o vrsti in predmetu zavarovanja. Tako je to storila DUTB 17. julija, ko je objavila podrobnejše informacije o slabih posojilih, ki sta jih nanjo prenesli NLB in NKBM.

Banke, njihovo stanovsko združenje in centralna banka so že ob sprejemanju nove novele takšni ureditvi močno nasprotovale. Združenje bank Slovenije je poleti ugotovilo, da bi formalno lahko vložilo pobudo za začetek postopka za oceno ustavnosti tega zakona, vendar pa ne bi moglo argumentirati pravnega intere

Komentarjev 5
  • francek 13:25 23.september 2014.

    Tovariši bankirji prišel bo čas, ko boste odgovarjali za podarjene kredite, ja podarjali ste nepovratne tovarišijske kredite, na bruhanje mi gre, ko se spomnim, da sem včasih imel pri vas svoj denar. Ko rabijo denar cvilijo, naj jim država pomaga, ...prikaži več, ko ga pa zapravijo pa pravijo, da je to davčna tajnost.

  • Jose Bulgaras 10:43 23.september 2014.

    ma hebem vam jaz bančno tajnost lopovi vrnite miljarde., ki ste jih pokradli al pa v keho takoj!!!!!

  • maresem 07:47 23.september 2014.

    Banda bankirska... a še niste za rešetkam.