Magazin > Lepota & telo
26 ogledov

Zavajali z imeni testenin

testenine Shutterstock
Navedbe na živilih morajo biti pravilne, nedvoumne in razumljive.

Jezna bralka nas je obvestila, da je v enem od trgovskih centrov kupila pirine testenine brez jajc, ko pa je doma podrobneje prebrala deklaracijo, je ugotovila, da živilo lahko vsebuje sledove jajčnih beljakovin.

V skladu z zakonom

Z vprašanjem o tem primeru smo se obrnili na Upravo Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, kjer so nam povedali, da označbe na živilu ne smejo zavajati potrošnika, zlasti glede njegovih značilnosti, narave, lastnosti, izvora ali porekla, sestave, količine, roka uporabnosti, načina izdelave ali proizvodnje.

"Vse označbe morajo biti v slovenskem jeziku, na opaznem mestu embalaže, tako da so zlahka vidne. Za potrošnika je najpomembnejše, da označba na živilu vsebuje vse potrebne informacije o živilu, kar mu omogoči ustrezno izbiro in uporabo," so nam razložili.

Če se nekdo, ki proizvaja denimo zobno pasto, odloči, da bi jo poimenoval rdeča pesa, deluje v nasprotju z veljavno zakonodajo. Prav to pa se je zgodilo tudi v omenjenem primeru.

Težave s sledovi

"Težava s sledovi je, ker v istem stroju proizvajamo testenine z jajci in testenine brez jajc," so nam dejali v podjetju, kjer proizvajajo in prodajajo testenine. "Ko končamo proizvodnjo prvih in preden začnemo proizvodnjo drugih, stroj vedno temeljito očistimo, a vseeno obstaja majhna verjetnost, da se sledovi pojavijo," so nam razložili. "Če obstaja možnost sledov, v imenu izdelka ne smemo uporabiti sestavine, ki se lahko pojavlja v sledovih," so dodali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.