Avto
28 ogledov

Zavarovalničarjem izbrisali drobni tisk

Avtomobilsko zavarovanje Andrej Leban
Zavarovanja, tudi tista avtomobilska, bodo morala biti v prihodnosti strankam precej bolj jasno predstavljena, drobni tisk naj bi izginil. Tako vsaj predvideva nova direktiva EU.

Le nekaj ur pred koncem polletnega mandata je latvijskemu predsedstvu EU uspel eden večjih uspehov zadnjih šestih mesecev, saj so v pogajanjih med evropskim svetom, parlamentom in komisijo prišli do skupnega kompromisa glede nove direktive o zavarovalništvu. 

Med glavnimi doprinosi novih pravil je večja transparentnost do strank, saj bodo morali vsi, ki ponujajo zavarovalniške produkte, na jasen način predstaviti ceno in vse stroške. Prav tako bodo morali biti kupci vnaprej seznanjeni, kakšne lastne ekonomske koristi oziroma provizije ima prodajalec (posrednik) od tega, da ponuja prav določen produkt neke zavarovalnice. 

Druga velika novost je standardiziran dokument za vsa neživljenjska zavarovanja, prek katerega bo moral biti vsak zavarovalniški produkt  na kratko predstavljen, pri čemer bodo morali biti vključeni tudi riziki, način in obseg, ki ga krije posamezno zavarovanje. 

Prav tako bo v prihodnje kupcu morala biti ponujena možnost, da iz paketnega nakupa izloči posamezno zavarovanje. Če denimo nek avto prodajajo po akcijski ceni skupaj z zavarovalniškim paketom, mora imeti kupec pravico kupiti avto po tej ceni tudi brez vsiljevanega zavarovanja. 

Pravila bodo stopila v veljavo dve leti za tem, ko jih bodo potrdile vse članice EU, je še poročal Automobilwoche.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Matej Bukovec 14:52 10.julij 2015.

    Vedno sem in bom zaupal samo tisti zavarovalnici, ki nima drobnega tiska, ampak takoj jasno in razločno povedo/prikažejo koliko stane, kakšni so riziki, kakšen je donos in kakšna je provizija. V Sloveniji je na žalost samo ena taka zavarovalnica (pa ...prikaži veča sem jih preučil kar precej) Pa ne bom tu govoril katera, da ne delam reklam.

  • maresem 15:48 04.julij 2015.

    Skrajni čas, da pride nekaj pametnega in koristnega... pa ne samo za zavarovalnice, treba na vseh področjih to urediti.

  • dragec 12:15 04.julij 2015.

    Tudi bankam izbrisati droben tisk