Zdravje > Aktualno
306 ogledov

Zavarovanje pred izgubo službe

stres starost demenca Shutterstock
Bralec bi se zaradi kredita rad zavaroval pred izgubo službe. Zavarovan mora biti vsaj šest mesecev ali eno leto.

Oba z ženo imava visok stanovanjski kredit. Kako se lahko zavarujem za primer izgube službe? Kakšna zavarovanja obstajajo, kaj bi mi pripadalo, če bi izgubil službo? Koliko časa moram biti zavarovan, da zavarovanje sploh velja? 

 

Odgovarja Jure Mravlja, direktor podjetja za zavarovalno zastopanje Alfa Lupus.

 

Na slovenskem trgu je več ponudb za dodatno zavarovanje za primer brezposelnosti. Nobena od njih vam ne zagotavlja neskončnega plačila vaših kreditnih obveznosti, saj so izplačila zavarovalnic omejena večinoma na šest mesecev oziroma v posameznih primerih na dvanajst mesecev za en primer brezposelnosti ali komulativno za več primerov skupaj. Omejitve so tudi pri višini izplačil, ki se razlikujejo med ponudniki. Imate možnost obrokov in obresti ali pa je višina omejena z višino nadomestila zavoda za zaposlovanje. Zavarovani morate biti vsaj šest mesecev oziroma dvanajst mesecev odvisno od dogovora s ponudnikom. Zavarovalnice so tudi zelo natančne pri določanju zavarovalnega primera. Vsaka izguba zaposlitve ni vključena v zavarovalno kritje. Načeloma velja kritje le za redne odpovedi delovnega razmerja zaradi poslovnih razlogov, kot jih navaja zakon. Pozorni bodite na določbo pogojev, ki pravijo, da ne velja zavarovalno kritje za primer brezposelnosti, ko je zavarovanec vedel ali bi moral vedeti, da bo izgubil zaposlitev. Pred sklenitvijo takega zavarovanja potrebno preveriti zavarovalne pogoje.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.