Slovenija
4356 ogledov

Zavarovanje za novorojenčka

Kartica zdravstvenega zavarovanja Žurnal24 main
Čeprav vam bodo najbrž tako rekli, zdravstvenega zavarovanja za novorojenčka ni treba urejati osebno.

Po rojstvu otroka je treba zanj najkasneje v 60 dneh urediti zdravstveno zavarovanje.

Čeprav nekateri trdijo, da je treba to urediti osebno, to ne drži. Obrazec MDČ, ki ga najdete tukaj, lahko na območno enoto Zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) pošljete tudi po pošti. Če že imate rojstni list otroka, niso potrebne nikakršne priloge ali dokazila, saj so podatki v centralnem registru prebivalstva, v katerega bodo vpogledali uslužbenci ZZZS. 

Otrok je zdravstveno zavarovan po enem od staršev, ob izpolnitvi obrazca se je treba odločiti ali bo zavarovan po očetu ali materi ter v obrazec vnestni njegovo EMŠO številko in EMŠO otroka. Če je otrok slovenski državljan, kode države ni treba vnašati. V rubriko 8 vpišete 1, saj gre za prijavo v zavarovanje, v rubriko 11 Podlaga za zavarovanje pa vpišete šifro 077, ki pomeni, da gre za družinskega člana. Podrobnejša navodila za izpolnjevanje so sicer na voljo na tej povezavi

ZZZS po prejemu prijave praviloma še isti dan odpošlje potrdilo, s katerim lahko uveljavljate zdravstvene storitve do prejema zdravstvene kartice. 

Dopolnilno zavarovanje za otroke ni potrebno. 

Prav tako ni treba ničesar storiti, da novorojenček dobi davčno številko, saj jo Finančna uprava pošlje po uradni dolžnosti. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.