Šport
100 ogledov

Dejan Zavec je svetovni prvak!

Dejan Zavec
1/8
Anže Petkovšek
Dejan Zavec je v dvorani Tabor na dvoboju supervelterske kategorije po verziji WBF s soglasno sodniško odločitvijo premagal Sašo Jengoiana in se veselil naslova svetovnega prvaka.

Slovenski boksar Dejan Zavec (35 zmag, 19 s KO, 3 porazi) je v razprodani mariborski dvorani Tabor pred 4500 gledalci osvojil naslov superveltrskega prvaka po verziji WBF. Ptujčan je v kategoriji do 69,85 kg po 12 rundah po točkah premagal Belgijca armenskega rodu Saša Jengoiana (31 zmag, 21 s KO, 2 poraza, 1 neodločen).

"Sem v sedmih nebesih," je po dvoboju dejal precej olajšani Zavec, ki so mu sodniki enoglasno pripisali zmago nad Zverjo z vzhoda. Slovenski boksar je sicer zakrvavel že v prvi rundi, ko ga je tekmec udaril z glavo. Kljub temu da je slabše videl na desno oko, je bil Zavec nato boljši v naslednjih rundah, v peti pa je tudi sam razbil arkado nasprotniku. V zadnjih rundah je nato najboljši slovenski boksar z izkušnjami uspel zdržati nalet Jengoiana.

Umazan začetek Belgijca

Pomemben dvoboj je bil to, tako pomemben, da so ga v živo v dvorani spremljali predsednik olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec, pa podpredsednik OKS in najtrofejnejši slovenski športnik Iztok Čop, župan mesta Maribor Andrej Fištravec in še mnogi drugi znani obrazi, polna dvorana Tabor priča o tem.

Po začetnem preizkušanju z obeh strani se je v ringu vnel pravi boj, občasno tudi umazan, predvsem zaradi nešportnih potez Belgijca, ki si je prislužil nič koliko opominov in tudi odvzem točk. Že v prvi rundi je tako počilo, Zavčeva desna arkada je zakrvavela, potem ko se je srečala s čelom "zveri z vzhoda". Nato je kri Zavcu vseskozi oblivala oko in mu proti koncu tega tudi zaprla, tako da je gledal le z enim.

Zavec vrnil milo za drago

A Ptujčan se kot pravi Haložan ni dal. Z direkti, predvsem pa z desnim krošejem je tudi on načel Belgijčev obraz. Nič kaj nista borca upravičila svojih vzdevkov Mr. Simpatikus in El Simpatico. Mlatila sta eden po drugem kot za stavo, ritem je bil visok vse do desete runde. Čeprav sta oba krvavela iz arkad, so njuni tabori z ustreznimi mazili vse to omilili med premori, dokler ni proti koncu runde spet tekla kri.

Jengoian je izkusil Trdobojčeve pesti, včasih mu je bilo tako hudo, da se je zatekel k nešportnim potezam, boksanju od zadaj v glavo in celo pod pasom. Glavni sodnik v ringu Ernst Salzgeber sicer ni bil slep, vseskozi je Belgijca opozarjal, a si vseeno prislužil kar nekaj žvižgov dvorane, pa tudi kritik Zavčevega tabora. V vrvi je Zavca potisnil večkrat v osmi rundi, pred tem je v šesti Zavec že tretjič izgubil ščitnik za zobe. A nič hudega, hitro ga je pobral, ga vtaknil nazaj v usta in hitel lovit točke v želji po šampionskem pasu.

Lov se mu je obrestoval, na koncu je Salzgeber pobral lističe stranskih sodnikov in seštevek je Zavcu po soglasni odločitvi navrgel že 35. zmago v karieri, pri 39. letih še kako pomembno. Priložnosti ne bo več veliko, Ptujčan se zaveda, da se njegova poklicna kariera bliža koncu. Zato tudi ni pozabil na zahvalo vsem, ki ga že toliko let podpirajo.

Komentarjev 3
  • Žvižgač 12:12 12.april 2015.

    Čestitke šampionu in velikemu borcu širokega srca.Tudi sam bi se strinjal z dragcem, po včeraj videnemu, ker ko gre čez lužo se bojim da bo zelo degradiral svoj položaj in svojo športno podobo, leta naredijo svoje v tem zahtevnem športu.

  • dragec 10:40 12.april 2015.

    Končaj kariero,

  • Papaja Popi 07:49 12.april 2015.

    Šampion, bravo