Slovenija
124 ogledov

"Naš robot bo rešil oba problema"

Zavod 404
1/14
Saša Despot
Dijaki pod vodstvom Roka Capudra v okviru Zavoda 404 preskušajo svoje sposobnosti.

Brnenje strojev, razglabljanje o nadaljnjih korakih, predvsem pa veliko navdušenje, je čutiti ob vstopu v delavnico Zavoda 404, kjer dijaki pod vodstvom mentorjev, na čelu katerih je ustanovitelj zavoda Rok Capuder, delajo na raznoraznih projektih.

Obiskali smo jih v petek popoldne, ko bi pričakovali, da bodo stroji samevali, dijaki pa po napornem tednu doma, pa temu ni bilo tako. Večina jih je v delavnici vsaj dvakrat na teden po nekaj ur. V en glas povedo, da je zanje to sprostitev, veselje in ne obveznost. 

Delajo na različnih projektih. "Sestavljamo robota, ki bo čistil velike steklene stavbe. Težava je, da je to zelo drago in seveda zelo nevarno za ljudi. Naš robot bo rešil oba problema," nam je povedal  eden od dijakov. 

Zavod 404 | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Druga skupina si je za cilj zadala izdelavo naprave, ki bi sama spekla palačinko, jo namazala in zvila. Take naprave trg še ne ponuja, zato tu vidijo svojo priložnost. Na vprašanje, od kje ideja, pa so v smehu odvrnili, da imajo radi palačinke in da so malce leni. Trenutno so v fazi izdelave prototipa, z delom pa so začeli že oktobra.

Projekti trajajo različno dolgo, veliko pa je odvisno od kompleksnosti in ekipe, a so načeloma vsi osnovni projekti zaključeni v enem letu. Kot je povedala mentorica Petra Maršič, srednješolci delajo na projektih celo leto. "Lani sem bila mentorica pri srednjih šolah, letos pa sem pri osnovnih. Razlika je velika, saj osnovnošolci nimajo toliko osnov, zato začnemo z njimi. Z osnovnimi šolami se desetkrat srečamo in v teh srečanjih zaključim projekt. S srednješolci je mogoče lažje delati, a so zato projekti toliko bolj zahtevni." 

Komentarjev 4
  • blueone 16:30 30.april 2016.

    Bravo, upam, da vam uspe

  • Avatar Leon
    Leon 14:15 30.april 2016.

    Vse te mlade talente je potrebno v kali zatreti saj so "konkurenca" za delovno mesto državnega uslužbenca ,ki druga ne počne kot prelaga mape in zaliva fikuse svojim šefom. Poglejmo ministra za gospodarstvo g.Počivalška ! Kakšen je njegov dobrinos slovenskemu ...prikaži veču gospodarstvu? Manjkajo rezultati ,za kar je glavni krivec g. Cerar !

  • Avatar atojeto
    atojeto 12:37 30.april 2016.

    Super. Ampak žalostno, da bodo te dijake in njihove izume, patente po končanem šolanju pokupile tuje korporacije. Žalostno je to, da je denar sveta vladar in tisti, ki ga imajo lahko pokupijo vse. Kako so si ga nabrali (vojne, kolonije, ...prikaži več sužnjelastništvo, izkoriščanje delavcev, itd.) pa itak vemo.