Šport
30 ogledov

Včeraj spoštovan strokovnjak, danes rasist in mešetar

Malky Mackay EPA
Škotski trener Malky Mackay si bo včerajšnji dan zapomnil do konca življenja. Bil je tik pred tem, da se dokoplje do nove donosne službe, vse skupaj pa se je končalo tako, da ga ima velik del nogometnih navdušencev za rasista, šovinista in homofoba.

Potem, ko se je Crystal Palace pred dnevi presenetljivo razšel z uspešnim trenerjem Tonyjem Pulisom, se je zdelo, da ga bo nadomestil Malky Mackay. Večina britanskih medijev je pričakovala, da se bo sodelovanje začelo še pred koncem tega tedna, toda šokanten razvoj dogodkov vse bolj razkriva temno ozadje, ki je Mackaya stalo nove prestižne službe, ob tem pa je nepopravljivo škodo utrpel tudi njegov ugled.

V Mackayevo zgodbo je tesno vpleten tudi Iain Moody, nogometni funkcionar, s katerim je Škot sodeloval pri Cardiff Cityju. Moody, sedaj športni direktor Palaca, pa ne bo znova sodeloval z Mackayem, saj je južnolondonski klub že potrdil, da Škot ni več kandidat za trenerja. Za oba je bilo usodno pismo, v katerem je Cardiff City obvestil Angleško nogometno zvezo (FA) o skrajno neprimernem delovanju dvojice, ko sta skupaj službovala v Walesu, poroča Daily Mail. 

Tan nezadovoljen s cenami

Zgodba ima nogometnim navdušencem znano ozadje. Malezijski bogataš Vincent Tan je s svojimi sredstvi Cardiff City popeljal do Premier league, zgodovinski uspeh je s klopi vodil Mackay. Slednji je bil pri navijačih zelo priljubljen, povsem drugače pa je bilo s Tanom, ki se je privržencem Bluebirdsov zameril s spremembo barve dresov (iz tradicionalne modre v rdečo). To je botrovalo temu, da je bila odločitev Tana, da jeseni 2013 odpusti Mackaya, med navijači in otoško javnostjo sprejeta z ogorčenjem. 

Glavni razlog za odločitev Malezijca naj bi bilo nezadovoljstvo s prestopi, za kar je bil pri Cardiffu takrat zadolžen tudi Moody. Klub se je pred zgodovinsko premierligaško sezono razumljivo okrepil, v poletnem prestopnem roku leta 2013 je tako zapravil več kot 60 milijonov evrov. Tan je trdil, da so bili pripeljani nogometaši (Gary Medel, Andreas Cornelius, Peter Odemwingie ...) vredni precej manj.

Skupno zasegli okrog 170.000 sporočil

Po prekinitvi sodelovanja z Mackayem (Moody je Cardiff zapustil že prej in si kmalu našel službo pri Crystal Palacu) so pri velškem klubu najeli londonsko odvetniško pisarno Mischon de Reya, da bi raziskala ozadje osmih spornih prestopov. Preiskovalci Mischon de Reya so s strani višjega sodišča pridobili nalog za preiskavo Moodyjeve hiše v južnem Londonu in tudi njegove klubske pisarne pri Crystal Palacu.

Preiskovalci naj bi zasegli okrog 70.000 telefonskih in okrog 100.000 elektronskih sporočil, v katerih so našli tudi nesramne rasistične in seksistične zapise. Po pravilih FA je moral Cardiff City omenjene prestopke prijaviti. Klub naj bi Mackayu in Moodyju že pred nekaj meseci dal vedeti, da ima obremenjujoča sporočila, dvojica pa je odreagirala tako, da je opustila odškodninski tožbi proti klubu zaradi domnevne nepravilne prekinitve pogodbe in se pisno opravičila, poroča Daily Mail.

"Pof**ani poševnookci"

V korespondenci med Mackayem in Moodyjem je bilo nekaj zelo žaljivih zapisov. Julija 2012 je Cardiff podpisal pogodbo z južnokorejskim reprezentantom Kim Bo-kyungom. Ko je Moody Mackaya obvestil, da nogometaš prihaja na pogovore, mu je ta odgovoril s sledečim sporočilom. "Pof***ni poševnookci." Temu sporočilu je dodal še: "Je**š to. Saj je dovolj psov v Cardiffu za vse nas."

Na tapeti geji, temnopolti, ženske, Židi ...

V enem od sporočil, ki se nanaša na znanega nogometnega agenta Phila Smitha, je zapisano: "Odlično, debeli Phil. Nič ni lepšega, kot gledati Žida, kako mu denar polzi iz rok." Nogometni klub Maccabi Tel-Aviv je v tem primeru označen z izrazom "Židi". V drugem sporočilu je funkcionar nekega kluba označen kot "gejevska kača" ali preprosto "homo", o nekem francoskem nogometašu pa je zapisano, da "daje vtis svobodomiselnega mladega homiča." V izmenjavi sporočil z mladim nogometašem, ki ga je zastopala ženska, je zapisano: "Upam, da skrbi za tvoje potrebe. Stavim, da bi z veseljem malo poskakoval po njej.

Vincent Tan Solskjaer | Avtor: EPA EPA
Ko je Moody Mackayu leta 2012 prenesel seznam predlaganih nogometašev, ki mu jih je poslal francoski agent, mu je Mackay odgovoril: "Svojo agencijo boš moral preimenovati v 'All Blacks' (povsem črni, op. a.). Med temi ni veliko belih obrazov, vendar je vredno razmisleka." Tu se stvar še ni končala, poroča dailymail.com. Mackay naj bi nekaterim članom moštva poslal sliko z naslovom "Črnski Monopoli", na njej pa so bile kartice, na vsaki je bilo napisano "Pojdi v zapor". Komentar za nekega afriškega nogometaša se je glasil: "Njegov življenjepis ni dober. Pa še Nigerijec je."

Na računih agentov končalo 3,7 mio. evrov

A omenjena sporočila so bila le "kolateralna škoda" za Moodyja in Mackaya, piše britanski časnik. Preiskovalci Mischon de Reya, ki pri prestopih zastopajo številne premierligaške klube, so pri prestopih Cardiffa odkrili številne nepravilnosti. Skupno naj bi na računih različnih nogometnih agentov pristalo kar 3,7 milijona evrov.

Za enega od prestopov, ko je odškodnina za igralca znašala 750.000 evrov, je agent prejel enako vsoto skupne evropske valute kot provizijo, veliko spornega pa naj bi bilo tudi pri selitvi Nigerijca Petra Odewingieja iz West Bromwich Albiona v Cardiff. Nogometaš se z agentom Robom Segalom še vedno pravda zaradi agentovih premij.

Dobival notranje informacije

Crystal Palace in Cardiff City sta vpletena še v eno odmevno zgodbo. Ob koncu lanskega prvenstva, ko sta se ekipi srečali v Walesu, so Londončani gladko slavili (0:3) in zapečatili usodo domačinov, ki so izpadli v drugi rang tekmovanja. Po tekmi so iz tabora Cardiffa prišle obtožbe, da je Palace nekako dobil informacije o njihovi pripravi na tekmo in postavi.

Cardiff naj bi se zdaj odločil za odškodninsko tožbo proti Palacu, ker naj bi slednji, z Moodyjem v klubu, botroval njihovemu izpadu v Championship. Poleg tega naj bi preiskovalci ugotovili tudi, da je Mackay tudi po odhodu iz kluba dobival občutljive informacije o dogajanju med Bluebirdsi. 

Pulisu je nekaj "smrdelo"

Pri Daily Mailu so zapisali še, da Mackay in Moody nista bila pripravljena komentirati obtožb. Zato pa je zgovorno potezo potegnil lastnik Palaca Steve Parish in Mackaya izločil iz boja za stolček Steklarjev. Brez komentarja so zaenkrat tudi pri Cardiffu in FA. Tony Pulis, ki je bil na klopi Palaca v lanski sezoni izjemno uspešen, naj bi klub zapustil, ker se ni strinjal s klubsko politiko v prestopnem roku. Parish je za BBC že pred dnevi dejal, da vzrok njegovega odhoda ni bil premajhen proračun za okrepitve. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.