Šport
49 ogledov

Žbogar trdno na drugem mestu

vasilij žbogar finn rio de janeiro oi 2016 jadranje Profimedias
Vasiliju Žbogarju vse boljše kaže v boju za olimpijsko kolajno. Pred četrtouvrščenim ima že lepih 15 točk naskoka.

Jadralec Vasilij Žbogar, edini slovenski predstavnik, ki je že pred Riom osvojil olimpijsko odličje, je na dobri poti, da bronu iz Aten in srebru iz Pekinga v razredu laser doda še kolajno v razredu finn. V sedmem plovu je osvojil peto mesto, v skupni razvrstitvi pa je ostal drugi. Po osmi regati je njegov naskok pred zasledovalci še večji.

Nosilec slovenske zastave na otvoritveni slovesnosti olimpijskih iger sicer ni najbolje začel današnjega prvega plova, saj je bil ob prvi obratni boji šele na 15. mestu, toda v nadaljevanju je 41-letni Izolčan jadral odlično ter se prebil do petega mesta. Po sedmih nastopih je bilo zlato sicer najverjetneje že oddano, saj je imel Britanec Giles Scott že ogromno prednost. Zbral je le 19 točk, Žbogar jih je imel na drugem mestu 34. Scott je bil razred zase tudi v sedmem plovu, v osmem pa je bil tretji.

Tudi slovenski jadralec je imel že po sedmem boju na regatnem polju kar lepo prednost pred zasledovalci. Skupno tretji je bil Avstralec Jake Lilley, ki je imel 42 točk, še točko več pa sta  zbrala takrat četrti Brazilec Jorge Zarif in petouvrščeni Hrvat Ivan Kljaković Gašpić.

V osmem plovu je bil sicer najhitrejši Nizozemec Pieter-Jan Postma, ki se je z odlično predstavo prebil celo na skupno četrto mesto (53 točk), drugi je bil Novozelandec Josh Junior, ta je skupno šele na 13. mestu, za Scottom pa je v cilj že prišel tudi Žbogar. Ta je drugi današnji plov začel s četrtim mestom na prvi obratni boji. V ugodnih vetrovnih razmerah, veter je pihal s hitrostjo med 11 in 13 vozli, se je izolski jadralec prebil tudi na drugo mesto, vendar je po tretji obratni boji dve mesti izgubil, a je v cilj še vedno prišel na visokem četrtem mestu.

Slovenski jadralec je tako še malce povečal naskok pred Lilleyjem, ki je bil v drugo peti. Scott ima po osmih plovih 22 točk, Žbogar 38, Lilley 47. Postma tako za Žbogarjem zaostaja že 15 točk, enako tudi peti Kljaković Gašpić.

Žbogar umirja konje

"Prav nič ni še odločenega, saj je konkurenca blizu. Tekmovalci smo izenačeni, vsaka napaka se pozna, tako da se bo treba boriti tudi še za uvrstitev v regato za kolajne. Sem pa zelo zadovoljen z današnjim dnem, četrto in peto mesto je več, kot sem pričakoval. Ko je prosto pumpanje, je fizično izredno težko, a vseeno sta mi uspeli dve dobri regati, naredil nisem niti ene napake, tako da sem ohranil mesto na vrhu," je bil zadovoljen Žbogar. V drugi sobotni etapi je bil nekaj časa drugi, a je nato izbral svojo linijo, izgubil dve mesti, a kot se je izkazalo, bi jih v primeru, da se za to ne bi odločil, še več.

V nedeljo 40-letnega Žbogarja čakata še dve regati. "Treba bo ohraniti hladno glavo. Upam tudi, da nam bo šlo vreme na roko, da ne bo premočnega vetra, ki mi ne ustreza, saj se telesno ne morem primerjati z drugimi. Vremenska napoved je dobra, je pa res, da mi ne ustreza dejstvo, da za razliko od danes jutri zapuščamo zaliv in odhajamo v večje atlantske valove, ki jih nisem vajen in niso po mojem okusu. Škoda, da smo bili le dvakrat v zalivu," je dejal Primorec, ki pravi, da sam ne ve, od kje mu preti največja nevarnost, saj je veliko konkurentov še vedno zelo nevarnih.

Jutri tudi Slovenki

Pred jadralci sta tako še jutrišnja dva plova, vremenska napoved je podobna današnji, in torkova regata za medalje, v kateri se bo za olimpijske kolajne pomerilo deset najboljših jadralcev.

Za jadralke razreda 470 je bil danes prost dan, Tina Mrak in Veronika Macarol jutri s petega mesta nadaljujeta s tekmovanjem, predvideni so trije plovi, s katerimi bodo nadomestili včerajšnji odpovedan plov. Slovenkiimata majhen zaostanek za vodilnima Britankama Hannah Mills in Saskio Clark, a če želita ostati v boju za kolajne, si ne smeta več privoščiti napak.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.