Zdravje > Aktualno
1160 ogledov

Zbolela je za redko boleznijo

Tjaša Likar Facebook
27-letna Tjaša, ki je zbolela za Mielodisplastičnim sindromom, zbira sredstva za zdravljenje v Nemčiji.



Na socialnih omrežjih se je pretekli vikend hitro razširil zapis dekleta, ki je zbolelo za redko boleznijo kostnega mozga in zbira sredstva za zdravljenje v Nemčiji. 

"Moja zgodba se je začela v začetku lanskega julija. Po izredno napornem obdobju in uspešno zaključenem projektu, na katerem sem delala, sem z navdušenjem vdihnila poletje in z mislimi že bežala na plažo, na zaslužen dopust, kljub nekaj modricam, ki so takrat brez očitnega razloga znašle prostor na mojem telesu," pripoveduje 27-letna Tjaša.

Obisk pri zdravniku je pokazal zelo slabo krvno sliko, zato so Tjašo napotili v bolnišnico na dodatne preiskave, kjer so ugotovili, da gre za krvno bolezen. Zdravniki so se bali, da je zbolela za levkemijo, a po petih dneh je dobila diagnozo Mielodisplastični sindrom, redke bolezni kostnega mozga, ki se v več kot 80 odstotkih pojavi pri populaciji, starejši od 60 let in prizadene tvorbo vsaj ene vrste krvnih celic ter v najbolj neugodni obliki lahko vodi do levkemije. 


"Edino možno zdravljenje v Sloveniji je presaditev kostnega mozga, ki pa lahko prinese izredno težke posledice izmed katerih je (ironično) lahko tudi mielodisplastični sindrom ali levkemija, trajne okvare organov ali še huje,"
pojasnjuje Tjaša na spletni strani. "Osebno najbolj boleče pa je bilo zame dejstvo, da nikoli ne bi mogla biti biološka mama najinemu otroku."

Zdravljenje v Nemčiji

Skupaj s starši in fantom so se odločili za zdravljenje pri dr. Petru Wolfu na kliniki Hyperthermia Centre Hannover v Nemčiji. "Z doktorji smo upali, da bom zdravljenje zaključila v okvirnih šestih terapijah, vendar se je izkazalo, da jih bo potrebnih vsaj še enkrat toliko," pojasnjuje Tjaša, ki se je ob tem soočila z visokimi stroški zdravljenja. "Stroški terapij, na katere grem vsakih pet tednov znesejo do štiri tisoč evrov. Zaradi nepredvidljivosti števila terapij lahko samo okvirno sklepam, da bomo potrebovali vsaj še 24.000."

Objavo smo preverili pri Tjašinem fantu Marku, ki je pojasnil, da gre za alternativno neinvazivno zdravljenje na priznani kliniki v Nemčiji, ki sodeluje z uradno medicino. Sredstev iz naše zdravstvene blagajne niso mogli dobiti, ker velja, da za zdravljenje v Sloveniji še niso bile izčrpane vse možnosti. "Pri nas je edina možnost presaditev kostnega mozga, ki pa ima dosti negativnih posledic za telo, zato smo se odločili, da poskusimo najprej to možnost, preden bi se odločili za presaditev," je pojasnil Marko. 

Da bi zbrala potrebna sredstva, je Tjaša svojo zgodbo objavila na spletu. Podrobnosti na strani waterlily.si.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Nikky 20:10 09.februar 2016.

    Tiho? Oprosti, ampak punca se je javno izpostavila ali ? Poleg tega imam pravico da izrazim svoje mnenje in predstavim tudi drugačen pogled na zadevo. Problem je, ker ljudje danes preveč enosmerno razmišljajo. Nekateri nimajo niti za hrano, kaj šele ...prikaži več dopust..., težava je v tem, ker se ljudje niso pripravljeni več nobeni stvari odreči, nekemu življenjskemu stilu, ki ni ravno poceni in ni nujen za preživetje, mislim na luksuz, kot so potovanja. Če človeka doleti, se najprej prosi za pomoč najbližje, računaš na dobroto ljudi, ki so ti najbližje, na mamo, očeta, mogoče partnerjeve starše, brate, sestre, najboljše prijatelje?

  • arhivsko 19:15 09.februar 2016.

    Lej, lahko pomagaš, če želiš. Ali pa si tiho.Nikoli ne veš, kdaj bo tebe kaj doletelo.

  • Nikky 18:13 09.februar 2016.

    Kaj pa hudo bolni otroci revnih staršev? Če že imamo za izbirat, komu bi namenili sredstva, bi najprej bi na prednostno listo postavila hujše primere...Kaj pa je z našim zdravstvom, da ne more kriti zdravljenja? Bo to omogočeno samo nekaterim? ...prikaži več Ravno najbolj ubogi so problem, ker niti zase ne morejo poskrbeti, se postaviti za svoje...Poleg tega so družabna omrežja že nasičena s takšnimi in drugačnimi primeri. Kaj bo, ko bodo začeli vsi bolni in revni prositi za pomoč, se zdravit v tujino? Kaj pa tisti, ki jo resnično potrebujejo, ki res ničesar nimajo. Poleg tega prositi denar na tak način, ki ga daš pol v žep...