Slovenija
57 ogledov

Zbornici se zdi zdravnikov odnos korekten

Slovenija 04.07.13, zdravniski pregled, zdravnik, pacientka, foto: shutterstock Shutterstock
Homofobija. Pacient na ZZS podal prijavo zoper zdravnika.

"Ali ste normalni, kot večina nas, ali pa ste malo, saj veste – čudni?" je na proktološkem pregledu v enem izmed zasebnih medicinskih centrov v Ljubljani pacienta vprašal zdravnik. Proktologovo vprašanje se je nanašalo na pacientovo spolno usmerjenost. Ko mu je ta odgovoril, je zdravnik nadaljeval: "Ja, vi se pa greste rusko ruleto. Slišal sem, da je v modi, da se v vašem svetu igrate tudi z ljudmi, ki so HIV pozitivni." Kot je pacientov prijatelj zapisal na blogu Drugidom.net, ga je vprašal še, če je bil v otroštvu zatiran, saj da je slišal za primer aktivista, ki ga je zatirala mama in da "je zaradi tega postal – saj veste kaj".

Pacient je zaradi neustrezne obravnave na Zdravniško zbornico Slovenije (ZZS) podal prijavo, v kateri pa Odbor za pravno-etična vprašanja ni zaznal kršitev. V obrazložitvi so zapisali, da "zdravnik v svojem pojasnilu izkazuje, da ni imel slabega namena ter da je dolžan določeno vprašanje zastaviti v skladu s protokolom varovanja pred spolno nalezljivimi boleznimi". V odboru so prepričani, da je zdravnik ravnal korektno in v najboljšem interesu pacienta, saj mu je celo omogočil, da je imel operacijo v najkrajšem mogočem času.

Diskriminacija v prevodu

Po mnenju vodje mladinskega programa pri Legebitri Eve Gračanin je zdravnik kršil zakon o pacientovih pravicah, ki določa, da ima ta pravico do enake obravnave pri zdravstveni oskrbi ne glede na različne osebne okoliščine, med katerimi je eksplicitno omenjena spolna usmerjenost. Zdravnikov odnos, tako sogovornica, pa je tudi v nasprotju z zakonom o uresničevanju načela enakega obravnavanja. "Prepričana sem, da bi ZZS tovrstno zakonodajo morala poznati, spoštovati in upoštevati," je jasna Gračaninova. Zakon o uresničevanju načela enakega obravnavanja po njenih besedah krši tudi Krkin vprašalnik za oceno erektilne disfunkcije, ki ga je mogoče dobiti v uroloških ambulantah in na spletu. V njem so nekatera vprašanja postavljena izključno za heteroseksulane moške. Tako se v njem na primer pojavi vprašanje: Kako pogosto vam je uspelo med spolnim odnosom obdržati erekcijo, ko ste že prodrli v partnerico? Iz Krke so odgovorili, da je njihov vprašalnik uradni slovenski prevod angleškega vprašalnika IIEF5, ki so ga leta 1999 v slovenščino prevedli slovenski urologi. Gračaninova ob Krkinem prelaganju krivde na prevod poudarja, da je v tem primeru vir diskriminacije napačen prevod, saj različica vprašalnika v angleščini namreč ni sporna in da so vsi omejeni zakoni veljali že leta 1999.

Komentarjev 11
  • MotionAction 14:02 22.januar 2014.

    No, ja, nazadnje so raziskave nemških univerz v sodelovanju z ameriškimi pokazale, da je okoli 10% vse populacije ljudi istospolno (ali biseksualno) usmerjena. V sloveniji je to 200 000 ljudi. Osebno se mi takšne številke ne zdijo ravno majhne in ...prikaži več prav je, da ti ljudje (!!! - nekako se mi zmeraj zdi, da se pozablja, da so to v prvi vrsti ljudje) stojijo za svojimi načeli v boju za pravice do enakosti.Kar pa zadeva zdravnikovega obnašanja - sramotno in meče slabo luč na vso zdravniško stroko. Prav tako čutim izjemno razočazanje nad ZZS, takšno obnašanje ni niti približno "korektno".

  • dragec 15:32 19.januar 2014.

    Zdravniki so pošteni ljudje??????'

  • Stolp 12:59 19.januar 2014.

    Vsa čast seveda izjemam,.. ampak takih, ki se res zavzamejo za pacienta in ga korektno obravnavajo je morda 10, največ 20 %.Sicer pa tudi tu velja, da si moraš pomagati sam. Pač zdravo živeti in čimmanjkrat zboleti. To ...prikaži več sem takrat spoznal.