Slovenija
261 ogledov

Bo ZD Dravograd zapustil zadnji zdravnik z licenco?

zdravnik Shutterstock Simboliča fotografija.
Edini zdravnik z licenco in dosedanji direktor ZD Dravograd zahteva ponovni razpis za direktorja zdravstvenega doma. Meni, da je imenovanje sedanjega sporno. Odhod edinega zaposlenega zdravnika bi ogrozil delovanje zdravstvenega doma v Dravogradu, ki pokriva območje z devet tisoč ljudmi.

"Postavil sem zahtevo, da se objektivizira nekorektno delo sveta zavoda, da to preuči svet občine in da imenuje nove člane sveta, ki bodo v najkrajšem času razpisali nov razpis za direktorja ZD Dravograd," pravi Ervin Pečnik, edini zdravnik z licenco v Zdravstvenem domu (ZD) Dravograd in dosedanji direktor zdravstvenega doma Dravograd, ki mu mandat poteče danes. 

Svet zavoda za v.d. direktorja imenoval Jožeta Studenčnika

Svet Zdravstvenega doma (ZD) Dravograd je po neuspelem izboru direktorja v okviru zadnjega razpisa na seji v začetku septembra za vršilca dolžnosti direktorja ZD imenoval Jožeta Studenčnika. Studenčnik je bil imenovan za polovični delovni čas za največ eno leto od 1. oktobra dalje. ko zdajšnjemu direktorju ZD Ervinu Pečniku poteče mandat.

"Šlo je za osebne interese"

"Imenovali so v. d. direktorja, ki nikoli ni delal v zdravstvu. Pri nas imamo dve delavki, ki bi lahko bili ta čas v.d. direktorici, če že mene nočejo. Vendar tukaj ne gre za strokovno oceno mojih sposobnosti, gre za osebne interese ob imenovanju," pravi Pečnik, ki o te kakšni so bili osebni razlogi, sicer ne želi govoriti. Jože Studenčnik je sicer leta 2008 ustanovil Studio Panthera, podjetje in spletno trgovino za računalniško programiranje. Bolj znan je kot nekdanji direktor Sistemske tehnike, podjetja, ki mu je Patria speljala posle za izdelavo vojaških oklepnikov. Leta 2010 je Studenčnik kandidiral za župana Dravograda. 

Edini zdravnik z licenco

Sedanji direktor ZD Dravograd Pečnik je sicer že pred devetimi leti izpolnil pogoje za upokojitev, vendar po njegovem odhodu v pokoj v ZD Dravograd ne bi bilo več redno zaposlenega zdravnika, kar pomeni, da ne bi bilo nosilca zdravstvene dejavnosti in bi ZD, ki sicer oskrbuje devet tisoč ljudi, ne mogel obratovati. 

Pečnik, ki je bil direktor od leta 2012, je tako, če bodo njegove zahteve izpolnjene, pripravljen ostati na delovnem mestu dokler trije specializanti iz ZD ne opravijo zaključnega izpita in pridobijo licence. Prvi naj bi specializacijo zaključil do konca letošnejga leta, naslednji v prihodnjem letu in zadnji v letu 2018. V ZD sicer delajo štiri upokojene zdravnice družinske medicine.

"V času mojega mandata sm,o uspevali opravljati vse naloge, le v moji ordiunaciji je bilo potrebno počakati nekoliko dlje, še posebej, če je bila interventni obisk na domu. Takrat je bilo potrebno čakati tri do štiri ure, vendra se je to zgodilo redko," pravi Pečnik.

sergeja.hadner@zurnal24.si

 

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 19:56 30.september 2016.

    Problem slovenskega zdravstva so spolitizirani zdravniki !