Svet
12 ogledov

ZDA: 15 let zapora, ker se je želel pridružiti Islamski državi

Zapor Shutterstock
38-letni Američan dobil 15 let zapora, ker se je želel pridružiti Islamski državi. Čeprav se je skesal, je dobil maksimalno kazen, da bo za zgled drugim.

Zvezni sodnik v ameriški zvezni državi Georgia je v torek 38-letnemu Leonu Nathanu Davisu izrekel maksimalno kazen 15 let zapora, ker se je hotel lani pridružiti Islamski državi (IS) v Siriji. Davis je postal musliman v zaporu, kjer je zaradi trgovine s kokainom pristal pred desetletjem.

Ker je že bil obsojen, ne bi smel imeti orožja

Davis je eden od več deset Američanov, ki so se v zadnjem letu dni skušali pridružiti teroristom v Siriji ali Iraku, vendar so jih ujeli in poslali za zapahe. Fotografiral se je z orožjem in na spletu tudi izrazil pripravljenost na sveto vojno proti Izraelu in ZDA. Kot nekdanji obsojenec Davis ne bi smel priti do orožja, vendar pa je preiskava na njegovem domu našla šest pušk, štiri pištole in drugo orožje.

Trdil, da bi skrajneže le učil angleščino

Oktobra lani se je skušal v Atlanti vkrcati na letalo z enosmerno vozovnico za Turčijo, odkoder je nameraval prečkati mejo v Sirijo. Po aretaciji je trdil, da je želel postati učitelj angleščine za IS. Pred izrekom kazni je s solznimi očmi sodniku povedal, da mu je spletna propaganda IS oprala možgane, čeprav da ni nikoli hotel škodovati ZDA.

Maksimalno kazen dobil, da bo za zgled

Izrazil je ljubezen do Amerike in večkrat povedal, da je Američan. Sodnika to ni ganilo in odmeril mu je maksimalno kazen, da bi služil kot primer drugim s podobnimi naklepi. "Kljub dokazom o surovosti IS se jim je hotel pridružiti. To je resen zločin proti domovini," je dejal sodnik.

Na Floridi so medtem v torek ujeli 23-letnega Harlema Suareza, ki je nameraval nastaviti bombo na plaži v Key Westu. Za ta korak je dobil navdih v posnetkih IS na internetu. Tudi Suarez se je s svojimi načrtovanimi dejanji hvalil na spletu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • pipo444 10:16 29.julij 2015.

    ...se je želel pridružiti...Koliko bi dobil če se bi pridružil? Ne vem zakaj, me pa vse skupaj spominja na prejšnji sistem in "verbalni delikt".