Svet
2 ogledov

Senat prišel do kompromisa

Ameriški senat EPA
Ameriški senat je v skladu z napovedmi izdelal kompromisni predlog zakona za nadaljevanje financiranja dela vladnih agencij do 15. januarja 2014 in povišanje dovoljene meje zadolževanja države, da bo zadostovala do 7. februarja.

Ob polnoči po krajevnem oziroma ob šestih zjutraj v četrtek po srednjeevropskem času se izteče rok, ki ga je za povišanje meje javnega dolga postavil finančni minister Jack Lew z opozorilom, da bo od takrat naprej ministrstvo lahko plačevalo obveznosti le iz rezerv in sprotnih davčnih prilivov. Meja dovoljenega zadolževanja do 16.700 milijard dolarjev je bila dosežena že maja vendar je finančno ministrstvo z "ustvarjalnim računovodstvom" uspelo držati državno blagajno nad vodo vse doslej. Ustvarjalnost pa se konča danes ob polnoči.

Še vedno jih žuli zdravstvena reforma

ZDA so se približale nevarnosti plačilne nesposobnosti zaradi kongresnih republikancev, ki so želeli v zameno za financiranje vlade in povišanje meje javnega dolga izsiliti konec zdravstvene reforme. Modrejši med njimi so vedeli, da gre za znanstveno fantastiko, saj se demokrati za ceno lastnega političnega preživetja ne bodo mogli odpovedati največjemu dosežku prvega mandata predsednika ZDA Baracka Obame. Vendar pa to pripadnikov gibanja čajanke ni omajalo.
Politična kratkovidnost jih je sedaj pustila z rekordno nizko javno podporo in praznih rok. Za razliko od prejšnjih let so demokrati z Obamo tokrat postavili enotno fronto in so zavračali vse poskuse republikancev, da kaj iztržijo, republikanci pa so se sprli med seboj. Vodja senatne večine Harry Reid ob najavi dogovora v senatu republikancev ni kritiziral, vendar mu tega niti ni bilo treba.

Senatni predlog sicer posega v zdravstveno reformo, ampak le mimogrede z zahtevo, da se zaostri preverjanje dohodkov in premoženja prosilcev za subvencije pri zavarovanju. Predlog prav tako nalaga oblikovanje skupine pogajalcev obeh domov kongresa, da do sredine decembra pripravijo predloge za nadaljnje zniževanje proračunskega primanjkljaja. Ta bo letos sicer tudi brez tega prvič po štirih letih padel pod mejo 1000 milijard dolarjev na okoli 700 milijard dolarjev.

Priznal poraz

Uvodoma še ni bilo jasno, kako bo tekla procedura naprej. O predlogu bi lahko najprej glasoval predstavniški dom, kjer ga bo potrdila demokratska manjšina skupaj z zmernimi republikanci. Na ta način bi bila potrditev hitrejša, saj bi se izognili možnosti zavlačevanja posameznih senatorjev.
Eden od glavnih krivcev za zaplete, teksaški republikanec Ted Cruz je sicer priznal poraz in povedal, da ne bo uporabil taktike zavlačevanja. Ob tem je znova dramatično opozarjal, da zdravstvena reforma uničuje življenja milijonov Američanov in da se bo še naprej boril proti njej.

Komentarjev 2
  • xbit 18:11 16.oktober 2013.

    In spet bo ostali svet najebal zaradi golazni ameriške! Te bonitetne hiše bi pa zbombardiral!!! Ameriki pa dal oceno (- - XY) al i pa (- - ZZZ) [Zero] ! Puf zna delat vsak!

  • Stolp 16:34 16.oktober 2013.

    >>>V kolikor dogovor pade v vodo, bodo ZDA plačilno nesposobne.Ampak imele bodo pa še vedno AAA ocene pri vseh njihovih bonitetnih hišah!