Svet
20 ogledov

ZDA pričakujejo zgodovinsko snežno neurje

sneg neurje Reuters
Prve snežinke so začele uresničevati napovedi meteorologov o velikem snežnem neurju, za katerega meteorologi napovedujejo, da se bo morda zapisalo v zgodovino kot eno od desetih največjih.

V New Yorku pričakujejo do pol metra snega, v Bostonu pa celo več kot meter in pol. Zato je bostonski župan od danes popoldne dalje prepovedal vožnjo z avtomobilom. "Upam, da meteorologi pretiravajo, vendar pa se nikoli ne ve in bolje je biti pripravljen. Na srečo neurje prihaja ob koncu tedna, ko bo manj prometa in bo lažje očistiti ceste," je v četrtek dejal newyorški župan Michael Bloomberg in naznanil, da imajo pripravljene snežne pluge, 250 tisoč ton soli in ustrezna vozila za soljenje cest. V New Yorku naj bi namreč zapadlo do 30 centimetrov snega, pihal pa naj bi tudi močan veter, ki naj bi dosegel hitrosti do 120 kilometrov na uro.

Odpovedali 3000 poletov

Ameriške letalske družbe so do četrtka zvečer odpovedale že tri tisoč poletov, številka pa bo še naraščala. Železniško podjetje Amtrak danes popoldan prekinja ves promet po severovzhodu ZDA, oblasti pa ljudem priporočajo, naj dva dni raje ostanejo tam, kjer so, in se ne podajajo na pot.

Najhujše sneženje z močnim vetrom pričakujejo v zvezni državi Massachusetts in severno od nje. Ob obali grozijo poplave, saj naj bi veter ponekod pihal tudi do 105 kilometrov na uro. Kot vedno se obetajo tudi izpadi električne energije, ker vsa električna napeljava v ZDA poteka po zraku.

Opozorila pred snežnim viharjem so že v četrtek nenehno prekinjala televizijske programe, tako da nihče ne bo mogel reči, da ni bil opozorjen. Opozorila so večinoma zalegla, saj je sledil naval na trgovine za lopate, sol, hrano in druge potrebščine.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.