Svet
119 ogledov

ZDA: Vojna proti Severni Koreji je "ena od opcij"

Rex Tillerson EPA
Ameriški državni sekretar Rex Tillerson je danes v Seulu izjavil, da je strateškega potrpljenja s Severno Korejo konec. Kot eno od opcij proti režimu v Pjongjangu je omenil tudi vojaško posredovanje.

"Politike strateškega potrpljenja je konec," je na novinarski konferenci z južnokorejskim zunanjim ministrom Yun Byung Sejem dejal Rex Tillerson. "Razmišljamo o novem nizu diplomatskih, varnostnih in ekonomskih ukrepov. Vse opcije so na mizi," je dodal ameriški zunanji minister, ki je pred tem obiskal demilitarizirano območje na meji med Južno in Severno Korejo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ena od opcij je tudi vojaško posredovanje proti jedrsko oboroženi državi. "Vsekakor si ne želimo, da bi prišlo do vojaškega konflikta. Če bodo zvišali grožnjo svojega oborožitvenega progama na raven, ki po našem prepričanju terja ukrepanje, potem je ta opcija na mizi," je bil odločen Tillerson.

Njegove izjave pomenijo jasen odmik od politike prejšnje ameriške administracije pod vodstvom Baracka Obame, ki se ni hotela ukvarjati s Severno Korejo, dokler se ta ne bi trdno zavezala jedrski razorožitvi.

Tillerson je na prvi turneji po Aziji v vlogi ameriškega zunanjega ministra. V sredo je v Tokiu izjavil, da 20 let trajajoča prizadevanja za jedrsko razorožitev Severne Koreje niso prinesla rezultata. Napovedal je nov pristop, pri čemer pa se ni spuščal v podrobnosti.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • jozicamurn 11:35 20.marec 2017.

    A to ti tvoji libtards-media ali po domače fake news tipa CNN govorijo itd., kjer podporniki CNN in Hillary niti ne vedo kje je Severna Koreja in zakaj bi se sploh šlo v vojno z njimi, ampak samo tako rečejo ...prikaži več "YEAH nuke em" iz čistega mira. Kdo so pa ZDA da sodijo ostalim kako živijo po svetu? Kaj to tebe zanima? Bi se ljudstvo že uprlo če se ne bi strinjali s svojim voditeljem in tega ni videti, to hočejo kapitalisti narediti kot da je tako pa dejansko NI.

  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 06:18 19.marec 2017.

    še bolj butasto je,če verjameš da je v severni koreji lepo ,tam če se ne nasmeješ ko ti rečejo na oblasti zlasti usekani Kim ,si ob glavo

  • jozicamurn 11:43 18.marec 2017.

    Zakaj bi pa sploh to naredili? Izolirana država S. Koreja je država, ki pač noče biti suženj nikomur in noče biti v tej U.N. robotizirani strukturi anglosaksoncev, ki narekujejo svoja pravila in se mešajo ter ubijajo nedolžne ljudi povsod po ...prikaži več svetu za biznis. Severna Koreja je glede na dokumentarce, ki sem jih videla, zelo lepa in urejena država in ljudje so čisto normalni ter živijo po svoje in suvereno. To suverenost jim hočejo vzeti posrani kapitalisti z njihovo plačano vojsko iz vojaške industrije in podobno. Kim Jong Un je pameten človek, ki je uvidel kaj delajo zahodnjaki in se je temu primerno oddaljil od njih in njihovih bank ter interesov. Pa ga napadite in demonizirajte in videli boste pekel na zemlji, vi takoimenovani "wannabe svetovni policajčki ZDA".