Slovenija
23 ogledov

Zdaj bodo delali še manj

urošević petrovič Delo
Odpoved. Minister Gorenak dvomi, da dva sindikata res delata za policiste. Ne želi jima več plačevati. Stavka. Policisti menda odločeni, da bodo med prazniki delali še manj.

Policisti, ki so zaposleni v Sindikatu policistov Slovenije (SPS), bodo danes s svojimi plačilnimi listami pokazali, koliko jih država na mesec plačuje za delo v sindikatu.

"Prejemam okoli 250 evrov nadomestila, kar je tudi edini moj mesečni dohodek za delo v sindikatu. Pa tudi tega nisem prejel že tri mesece. Presegel sem namreč dovoljeno kvoto kilometrov, ki sem jih prevozil za sindikalno delo k članom po državi. In zato res ničesar nimam skrivati. Prejemam sicer tudi osnovno plačo brez vseh dodatkov," pojasnjuje šef SPS Zoran Petrovič.

Minister za notranje zadeve Vinko Gorenak je namreč šefu policije Janku Goršku naložil, naj država prekine kolektivni pogodbi obema sindikatoma, ki delujeta na policiji in ministrstvu za notranje zadeve (MNZ).

S tema pogodbama namreč MNZ tako članom SPS kot Policijskega sindikata Slovenije (PSS), ki zdaj združeno vodita stavko policistov, zagotavlja prostore za delovanje ter denarna sredstva in pripomočke za delo.

Stavko bi zaostrili

Šef policije Goršek je vodje obeh policijskih sindikatov ob tem takoj obvestil, da jim država prekinja tovrstno sodelovanje. Policisti pa naj bi bili predvsem zato neuradno že odločeni, da bodo še sredi tega tedna, menda celo tik pred prvomajskimi prazniki, močno zaostrili stavko.

Del dveh milijonov športu

Gorenak sicer sindikalistom očita, da naj bi jim MNZ na leto namenjalo slaba dva milijona evrov za plačilo policistov, ki delajo v obeh sindikatih. "Dejansko pa je bilo lani izplačanih dobrih 730 tisoč evrov za sindikalne ure. Za ta denar bi lahko kupili 48 novih policijskih vozil," dodaja Gorenak.

V PSS pa naj bi ta denar namenjali celo za športne dejavnosti svojih članov. "Za igranje košarke, nogometa, metanje pikada, odbojko, igranje tenisa, kegljanje, kolesarjenje, igranje šaha in še kaj. In to v času, namenjenem sindikalnemu delu, in ko so plačani kot policisti," je prepričan Gorenak.

"Ne bi bilo prvič"

Nihče od strokovnjakov za delovno pravo in odvetnikov, ki smo jih včeraj zaprosili za pojasnilo, ob tem ni želel izrecno odgovoriti, ali zakon Gorenaku sploh dovoljuje odpoved pogodb policijskima sindikatoma.

"To se sicer ne bi zgodilo prvič. Pogoji in razlogi za morebitno odpoved pa so tako ali tako določeni v vsaki kolektivni pogodbi in za vsak poklic posebej," ob tem vendarle pravi eden od delovnopravnih strokovnjakov.

Sindikalisti so prepričani, da jih je odpoved doletela zato, ker stavkajo le še policisti. "Več kot očitno se je minister na policiste spravil tudi zato, ker so zbrali dovolj podpisov za zahtevo za referendum," je še prepričan šef SPS Petrovič.

Komentarjev 12
  • Klemen Zec 18:02 24.april 2012.

    mrki, kjerkoli se pojavi komentar s tvojim "nikom" vem že naprej kaj boš povedal, saj si v vsem tako dobro poučen, pa še izkušen si zelo, a ne, da si pristaš desnice (skrajne), pa tudi ?to, da policaji ne ...prikaži več delajo nič pa ne morem verjet, edino, če sklepaš po sebi, potem pa že.

  • Teja Zabret 17:44 24.april 2012.

    gospodje so zaćeli varćevat ampak žal prepozno ni mi jasno zakaj policija štrajka nekateri pa delajo pa še plaćila ne dobijo

  • DUSANJ2000 17:00 24.april 2012.

    Stanek, pojma nimaš o čem govoriš - verjetno so ti to napisali, da prepišeš. Janšo, Gorenaka in vse ostale res vladajoče vladarje PELJI DOMOV.