Svet
64 ogledov

Zdaj je natančno znano, koliko bo stal zid

Donald Trump EPA
Zid na meji med Združenimi državami Amerike in Mehiko, ki ga je Donald Trump obljubil med predsedniško kampanjo, bo stal veliko več, kot se je ocenjevalo, piše Reuters.

Do zdaj je veljalo, da bi zid Med ZDA in Mehiko stal okrog 12 milijard dolarjev; ta ocena se je pogosto navajala tudi med Trumpovo predsedniško kampanjo.

Glede na nove ocene pa bo gradnja ogromnega zidu vzdolž meje stala veliko več, in sicer več kot 21 milijard dolarjev. Ta izračun naj bi - menijo opazovalci - prihodnje dni predstavili Svetu za nacionalno varnost.

Gradnja zidu in ograj naj bi potekala v treh fazah, dolžina zidu naj bi bila okrog dva tisoč kilometrov, gradili pa naj bi ga do leta 202. Okrog tisoč kilometrov meje je že v ogradah.

Prva faza gradnje naj bi bila najcenejša; stala naj bi okrog 350 milijonov dolarjev, služila pa bi tudi - menijo opazovalci - kot populistično orodje, dokaz, da se Trump drži svojih obljub. Drugi dve, veliko dražji fazi gradnje, bosta precej dražji, predstavljali naj bi pravi test ameriškemu predsedniku.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 2
  • privat 08:04 11.februar 2017.

    noben zid ,nobena politika in resnicno nobena vojska ne bo nikoli preprecila priseljevanje narodov . lahko le upocasni napredek clovestva! napredek pa je priseljevanje in mesanje narodov! Zato vidim da resnicno tramp ni noben vizionar in da samo nepotrebno zapravlja ...prikaži več denar! prej se zgodi napredek clovestva ,prej lahko racunamo kako naprej!!

  • mph 18:52 10.februar 2017.

    Očitno je, da se bo cel mandat ukvarjal samo s poleni pod noge. Glede tega ni razlike med republikanci in demokrati kot ne med našimi levaki in desnimi.