Šport
90 ogledov

Zdovc: Naši cilji so najvišji

Gruzija Slovenija EuroBasket Celje Zlatorog Dragić Nachbar Vidmar Blažič Saša Despot
Slovenija bo prvi del Eurobasketa 2015 odigrala v Zagrebu. V slovenskem taboru so zadovoljni s plesom kroglic. "Strmeli bomo k najvišjim mestom," pravi selektor Jure Zdovc.

"Jaz kot trener na skupino gledam z različnih zornih kotov, tako da sem relativno zadovoljen. Kako dobro skupino imamo, bomo videli šele na koncu evropskega prvenstva. V prvem delu poznamo tekmece, so same dobre ekipe, morda z izjemo Nizozemske, ki je za nas še uganka. Dejstvo pa je, da igramo uvodni del praktično doma, tako da izgovorov ne bomo imeli. Naši cilji so najvišji; imamo dobro ekipo, verjamem, da še bolj kakovostno kot na zadnjem svetovnem prvenstvu, zato bomo strmeli k najvišjim mestom," je po žrebu povedal Jure Zdovc.

Zdovc Slovenija Litva Mundobasket | Avtor: EPA EPA
Slovenija bo prvo tekmo na EP sicer odigrala 5. septembra v Zagrebu proti Hrvaški, nato sledi Gruzija, 6. september je dan odmora, potem pa še Nizozemska, Grčija in za konec prvega dela Makedonija.

V primeru uvrstitve v nadaljnje tekmovanje se bodo slovenski košarkarji pomerili z najboljšimi štirimi ekipami iz skupine D - Litvo, Latvijo, Estonijo, Ukrajino, Belgijo ali Češko. Posledično jih v izločilnih bojih čakajo močne reprezentance iz skupin A in B.

Kakovostni, a premagljivi tekmeci

"Vtisi so po žrebu dobri. Dobili smo kakovostne, a hkrati premagljive tekmece, enako pa velja tudi za skupino, s katero se bomo križali. Imamo torej realne možnosti, da se uvrstimo v osmino finala ter nato četrtfinale, ko bo na vrsti tista odločilna tekma za kolajne oziroma za uvrstitev vsaj v kvalifikacije za olimpijske igre 2016. Ne bo lahko, veseli pa nas, da bomo prvi del igrali pred domačim pragom in da bomo imeli verjetno podobno podporo kot na zadnjem Eurobasketu v Sloveniji," je dejal direktor članskih reprezentanc Matej Avanzo.

Takoj po žrebu je sicer direktor reprezentance navezal stike za prijateljske tekme v pripravljalnem obdobju. Selektor je izrazil željo, da bi bile priprave za kakšen dan daljše in morda za kakšno tekmo krajše. Že zdaj je jasno, da bosta v Sloveniji gostovali zasedbi Italije in Srbije. 

Zoran Dragić: S Hrvati in Grki za vrh skupine

Zoran Dragić slovenska košarkarska reprezentanca | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
In kaj o žrebu pravijo kandidati za izbrano vrsto? "Dobili smo izjemno zanimivo skupino. Vse tekmece dobro poznamo, kajti z njimi smo se pomerili na praktično vsakem večjem tekmovanju. Naša najtežja tekma bo seveda s Hrvaško, ker igra doma, ampak mogoče je prav vse. Dobro ekipo ima še Grčija, tako da pričakujem, da se bodo te tri ekipe, tudi Slovenija, borile za vrh skupine C. Verjetno se nam bo pridružil kateri izmed košarkarjev, ki smo ga letos v Španiji pogrešali, tako da bo tudi naša ekipa malce drugačna," je dejal član NBA moštva Phoenix Suns Zoran Dragić.

Svoje vtise je sporočil tudi član nemškega Ulma Jaka Klobučar: "Skupina je zanimiva in daleč od lahke, saj bomo igrali z dobrimi reprezentancami, je pa morda križanje tisto, ki nam na papirju omogoča lažjega tekmeca, a to še nič ne pomeni. Grčija ima kopico dobrih igralcev, s katerimi smo igrali tudi v pripravah na SP 2014, Hrvaška gre na to prvenstvo z najvišjimi cilji, Gruzija je vsako leto močnejša in nevarnejša, dobro ekipo pa bo verjetno sestavila tudi Makedonija, zato bo zagotovo zelo zanimivo. Še posebej pred našimi navijači, za katere verjamem, da se bodo v Zagreb odpravili v velikem številu in bili naš šesti igralec, kot so to bili že marsikrat doslej."

Skupine za Eurobasket 2015:

Skupina A (Montpellier):
Francija, Finska, BiH, Poljska, Izrael, Rusija

Skupina B (Berlin):
Španija, Nemčija, Turčija, Srbija, Italija, Islandija

Skupina C (Zagreb):
Hrvaška, Slovenija, Grčija, Makedonija, Gruzija, Nizozemska

Skupina D (Riga):
Litva, Latvija, Estonija, Ukrajina, Belgija, Češka

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.