Zdravje > Aktualno
15 ogledov

Zdravila so draga

aids hiv Shutterstock
Z virusom hiv se vsako leto še vedno okuži okoli 2,5 milijona ljudi, je pokazala danes objavljena globalna študija o aidsu. Po rekordnih 3,3 milijona okužbah v letu 1997 je število novih okužb zdaj stabilno, ugotavljajo avtorji študije.

Raziskava, ki je bila objavljena v Durbanu, kjer te dni poteka 21. mednarodna konferenca o aidsu, opozarja na počasen napredek pri zmanjševanju števila novih okužb.

Direktor londonske šole za higieno in tropsko medicino ter ustanovni izvršni direktor Unaidsa Peter Piot je dejal, da je ta številka skrb vzbujajoča in pomeni, da boj z aidsom še ni končan.

"Nove okužbe s hivom so verjetno najbolj skrb vzbujajoč dejavnik, ki je bil objavljen na tej konferenci," je dodal Piot. Razmere bi se lahko še poslabšale zaradi pomanjkanja sredstev za programe za boj proti aidsu in financiranje zdravil.

"V letu 2015 je financiranje padlo pod raven v letu 2014 in v številnih državah z nizkimi prihodki so sredstva za zdravstvo pičla in po pričakovanjih bodo rasla počasi, če sploh," je opozorila glavna avtorica študije Haidong Wang z Inštituta za meritve in vrednotenje v zdravstvu (IHME) na Univerzi Washington v Seattlu.

Direktor IHME Christopher Murray je dejal, da se bodo morale vlade in mednarodne organizacije močno potruditi, če bodo želele zbrati 33 milijard evrov, ki jih bodo potrebovali vsako leto za izpolnitev zastavljenega cilja - izkoreninjenje aidsa do leta 2030.

Danes na svetu živi okoli 38,8 milijona ljudi z virusom, ki povzroča aids. Življenjska doba okuženih se je močno podaljšala zaradi protiretrovirusnih zdravil, ki pa so draga in imajo lahko stranske učinke. Število umrlih zaradi aidsa se je z rekordnih 1,8 milijona v letu 2005 zmanjšalo na 1,2 milijona v lanskem letu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.