Slovenija
279 ogledov

Ministrstvo priznalo naravne zdravilne dejavnike

Terme Dobrna Terme Dobrna
Terme Dobrna, s svojo več kot 610-letno tradicijo, med poletjem vabijo predvsem družine, ki lahko v termah in okolici preživijo zdrave in aktivne počitnice.

Naši naravni biseri so od nekdaj navduševali domače in tuje turiste. Naše najstarejše terme, Terme Dobrna so navdušile tudi znanega pisatelja Karla Maya, igralko Sophio Loren, vojskovodja Louis Bonaparte pa je v slovitih kopelih iskal zdravje za svoje vojake.

Ob ugodnem podnebju in okolju imajo v Termah Dobrna tri naravne zdravilne dejavnike, priznane s strani Ministrstva za zdravje Republike Slovenije: termalno vodo, blato in šoto.

Alkalna termalna voda

V Termah Dobrna je glavni zdravilni dejavnik alkalna termalna voda s temperaturo ob izviru od okoli 35 do 36,5 stopinj Celzija, ki vsebuje primerne količine kalcija, magnezija in hidrogenkarbonata.

“Te vode v okviru fizikalnih učinkov, s svojo vzgonsko silo, razbremenijo sklepe, z gibanjem proti uporu pa, kljub razbremenjenim sklepnim površinam, dosežemo izboljšano grobo moč muskulature,” opisuje specilaist fizikalne medicine in rehabilitacije v Tremah Dobrna Vladimir Maganja. Termično-metabolni učinki, zaradi izboljšane prekrvavitve, po njegovih besedah zmanjšajo krče in dodatno povečujejo grobo moč muskulature.

“Enourno kopanje v termalni vodi pospeši izločanje vode za približno 50 odstotkov, s tem pa tudi odvajanje odpadnih snovi. Poleg tega ima voda za kožo tudi čistilni učinek,” pravi. Pitje vode zvečer zmanjša viskoznost krvi v kritičnih jutranjih urah, ko se dogodi največ infarktov in kapi, ter izboljša njeno pretočno sposobnost. Psihološki efekt zdravljenja v termalni vodi pa po njegovem opisu predstavlja kombinacijo počitka in sprostitvenih učinkov hidroterapije.

Čudež narave: šota in fango

“Šota in fango sta predstavnika organskih in anorganskih peloidov. Peloidi ali huminske substance pa so pravi čudež narave,” ju opisuje Maganja. Pravi, da predstavljajo največje zaloge ogljika v naravi in izvirajo iz več virov. Dodaja, da se v veterini že uporabljajo tudi za zdravljenje zastrupitev s težkimi kovinami.

“Imajo dokazan protivnetni in protibolečinski učinek. Amonium humat, izoliran iz šote, ima primerjalno z aspirinom, 200 odstotni protivnetni učinek,” pojasnjuje.

Peloidi imajo po njegovih besedah dokazan estrogeni hormonski učinek. Zato se peloidna terapija uspešno uporablja pri hormonskih motnjah, adhezijah, sterilnosti in klimakteričnih težavah, ter tudi po operativnih posegih na rodilih. S pridom se uporabljajo pri zdravljenju obolenj gibalnega sistema in pri kožnih obolenjih.

Fango ima toplotni in mehanski učinek. Segret na 40 do 45 stopinj Celzija pospešuje metabolizem, zdravilne in reparatorne procese v tkivih, mehča in zmanjšuje zarastline in brazgotine. Fango obloge in kopeli v Termah Dobrna priporočajo pri bolečinah v sklepih, hrbtenici ali križu ali pri mišičnih bolečinah in revmatskih obolenjih. Pomaga pri presnovi organizma, pospešuje potenje in izločanje odpadnih snovi ter tako spodbuja razstrupljanje telesa.

Poletne počitnice v naravi Term Dobrna

Kot četrti zdravilni dejavnik pa navajajo naravno okolje: "Terme Dobrna imajo zelo dobre pogoje za balneoklimatsko zdravljenje." Zdravilišče je namreč odmaknjeno od industrije, mestnega hrupa in prometa ter ima čist zrak z milim podnebjem brez naglih klimatskih sprememb, obenem pa okolje zdraviliškega parka, starega kar 200 let in sosednjih gozdov.

Strokovnjaki v Termah Dobrna svetujejo predvsem aktivne počitnice za celotno družino. Za otroke bo zanimiva Škratinja Vitka, s katero lahko spoznajo življenje na kmetiji, naravo, zvezde, pravljice in razne športne ter umetniške aktivnosti. Za vso družino priporočajo izlet Zoo Land, na kolesarske ali pohodniške poti.

Za poletna počitnikovanja v Termah Dobrna lahko izberete bivanje v Hotelu Vita, Vili Higiea, Hotelu Park. Izkoristite lahko tudi posebno poletno ponudbo od 38,90 evra za polpenzion in z brezplačnim bivanjem do dveh otrok.

Veliko aktivnosti se celi družini obeta tudi v bazenih, za letošnje poletje pa obljubljajo številne novosti in pestro dogajanje. "Odslej je otrokom na bazenih na voljo velika gusarska ladja, medtem pa se starši lahko brezskrbno predajate kulinarični ponudbi prav tako novega Pool bara," pravijo.