Zdravje > Aktualno
132 ogledov

Zdravilo kmalu dostopno v praksi

ljubljana 01.04.08 Onkoloski institut, napis tabla, moski, Ljubljana; foto:Sasa Saša Despot
Zdravilo zelo učinkovito predvsem pri podaljšanju življenja žensk z agresivno obliko raka dojke.

"Zdravilo pertuzumab oziroma Perjete naše bolnice na Onkološkem inštitutu prejemajo že več kot leto dni, a le v okviru klinične raziskave!" je povedala Simona Borštnar iz Sektorja internistične onkologije na Onkološkem inštitutu. 

Včeraj smo pisali, da je novo zdravilo za raka dojke iz Roscheja med kliničnimi preizkusi pokazalo veliko učinkovitost pri podaljšanju življenja žensk z agresivno obliko raka dojke. Zato so strokovnjaki pozvali k njegovi uporabi predvsem pri agresivnih oblikah. Bolnice s HER2 pozitivnim rakom dojk, ki so v raziskavi prejemale tudi zdravilo Perjeta so živele 15,7 mesecev dlje kot tiste, ki so prejemale le Herceptin in kemoterapijo. Zdravilo Perjeta tako pri bolnicah s HER2 pozitivnim rakom dojke zmanjša tveganje za smrt za 32 odstotkov.

V letu 2013 in 2014  so bolnice po navedbah Borštnarjeve na Onkološkem inštitutu v Ljubljani že lahko prejemale zdravilo Perjeta v odprti neradomizirani raziskavi faze IIIb  PERUSE. Prejele so ga vse bolnice, ki so ustrezale vključitvenim pogojem, ki so bili enaki v raziskavi CLEOPATRA. "V kratkem bo zdravilo uvrščeno na listo Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) in bo tako dostopno tudi v vsakdanji klinični praksi," dodaja.

Registriran že lani

Simona Borštnar nam je poslala tudi povzetek rezultatov registracijske klinične raziskave faze III z zdravilom pertuzumab oziroma Perjeto: "Učinkovitost in varnost zdravljenja s pertuzumabom je bila preiskušena in prepričljivo potrjena v klinični raziskavi CLEOPATRA. V to randomizirano, dvojno slepo, s placebom kontrolirano klinično raziskavo faze III je bilo vključenih 808 bolnic s HER2 pozitivnim metastatskim rakom dojke, ki pred tem še niso prejemale zdravljenja za metastatsko bolezen." Randomizirane so bila na zdravljenje s placebom, trastuzumabom in kemoterapijo oziroma pertuzumabom, trastuzumabom in kemoterapijo.

Prvi rezultati so bili objavljeni decembra 2011 in so pokazali, da je bil srednji čas do napredovanja bolezni 12.4 meseca pri bolnicah, ki so prejele placebo, kemoterapijo in trastuzumab ter 18.5 mesecev pri tistih, ki so prejele pertuzumab,  kemoterapijo, trastuzumab. Kazali so tudi  izrazit trend k izboljšanju preživetja v skupini s pertuzumabom, venar pa takrat srednje preživetje še ni bilo doseženo.  Na podlagi teh rezultatov je bilo zdravilo registrirano pri Evropski agenciji za zdravila (EMA) v aprilu 2013.

Končni rezultati preživetja so bili prikazani na trenutni še potekajoči konferenci ESMO. Po 50 mesecih opazovanja se je potrdilo, da je pertuzumab, dodan kemoterapiji in trastuzumabu podaljšal srednje preživetje s 40.8 na kar 56.5 mesecev v primerjavi s samo  trastuzumjabom in kemoterapijo.

Podaljša čas preživetja 

Borštnarjeva je pojasnila, da zdravilo Perjeta je v kombinaciji s trastuzumabom in docetakselom indicirano za zdravljenje odraslih bolnikov z metastatskim HER2 pozitivnim rakom dojk ali z lokalno, neoperabilno ponovitvijo raka dojk, ki pred tem še niso prejeli anti-HER2 terapije ali kemoterapije za metastatsko bolezen. Petruzumab je tarčno zdravilo usmerjeno proti receptorju HER2, ki je receptor za epidermalni rastni dejavnik tipa II in je prekomerno izražen pri vsaki peti  bolnici z rakom dojke.  Prekomerna izraženost receptorja HER2 ali pomnoženost gena za ta receptor,  kar imenujemo tudi HER2 pozitivna bolezen,  sama  po sebi napoveduje slabo prognozo bolnic z rakom dojke. Hkrati pa je HER2 razpoznan tudi  kot ena najpomembnejših terapevtskih tarč pri raku dojke. Z odkritjem monoklonskega protitelesa proti temu receptorju- trastuzumaba in njegovim uvajanjem v zdravljenje teh bolnic, se je uspešnost zdravljenja izrazito izboljšala. Pri bolnicah z razsejano boleznijo dodatek trastuzumaba kemoterapiji podvoji deleže odgovorov in značilno podaljša čas do napredovanja bolezni ter celotno  preživetje.

"Pertuzumab je, enako kot trastuzumab, rekombinantno humanizirano monoklonsko protitelo. Vežeta se na različna vezavna mesta receptorja HER2 in skupaj učinkoviteje zavirata signalne poti znotraj celice. Kombinacija obeh zdravil pomeni novo možnost  zdravljenja HER2 pozitivnega raka dojk, ki je pomembno učinkovitejša od trastuzumaba samega," dodaja. 

Komentarjev 1
  • moder 13:32 30.september 2014.

    farmacevtski biznis... zdravilo za raka si lahko vsak sam doma posadi za drobiž,...